Rosacea

Rozacea (akne roza, rozacea) - kronična bolezen kože, se navadno kaže v videzu kože (običajno obraz) različnih izboklin, gomoljev in področja vztrajnega rdečico. Pogosto z rozaceo lahko pride do poškodb oči. Razširjenost bolezni kože je dovolj širok, kot zgovorno pove, da je ugotovila, rozacea na obrazu v skoraj 10% svetovnega prebivalstva. Običajno je ta bolezen opazna pri ženski, medtem ko pri moških poteka hitreje s prevladujočim razvojem resnih zapletov. Običajno se rožnate akne pojavi pri ljudeh s starostjo svetlobe od 39 do 55 let (starejši ljudje, pa tudi otroci, zelo redko prizadene rozacea).

Rosacea - vzroki

Danes vzroki rozacee do konca niso popolnoma razumljeni, vendar pa obstajajo številne teorije, ki kažejo, da imajo dedni dejavniki, motnje ustreznega dela imunske zaščite, endokrinih in prebavnih bolezni pomembno vlogo pri razvoju te bolezni.

• dedno teorijo razvoja. Večina znanstvenikov kategorično zanikati genski dejavnik pri razvoju rozacee. Kljub temu so študije v Združenih državah pokazale, da je pri več kot 40% bolnikov z rozaceo ta bolezen opazovana pri najbližjih sorodnikih. Poleg tega v ustreznem medu. Literatura je večkrat opisovala družinske primere bolezni.

• Mentalna teorija razvoja bolezni. Dolgo časovno obdobje je bilo verjetno, da je eden od osnovnih vzrokov za nastanek rozacee na obrazu različne duševne motnje, vendar tega dejstva niso potrdili številni študiji. Edina povezava med rozaceo in duševnimi boleznimi leži v razvoju hudih duševnih stanj na ozadju hudih oblik rozacee. Ponavadi se to kaže čustvena nestabilnost, depresivno razpoloženje in depresija.

• Vloga bolezni prebavnega sistema. Pri tem, kot tudi v dedni teoriji, tudi veliko sovražnikov, ampak zaradi številnih študij in opazovanj v 35% bolnikov z rozacea simptomi črevesne bolezni, je bilo ugotovljeno, pretepli in skoraj 90% bolnikov - simptomi gastritis.

• Teorija vlog klopov pri razvoju bolezni. Nekateri znanstveniki povezujejo videz rozacee z vplivom pršic iz rodu Demodex. To teorijo potrjujejo odkrivanje klopov v raziskanih materialih, vzetih iz problematičnih področij kože. Zaradi dejstva, da ličink teh pršic ni mogoče najti pri vseh bolnikih, teorija do zdaj še ni prejela dokončne potrditve. Če je rozacea odkrita s klopi, se diagnosticira roodom podobna demodekoza.

• Teorija nalezljivih bolezni. Zaradi rozaacee na koži obraza je pojav pustularnega izpuščaja, določena vloga pri razvoju te bolezni je pripisana nalezljivemu faktorju ali, natančneje, bakterijam. Infektivna teorija potrjuje dejstvo, da se v primeru antibiotikov znatno zmanjšajo manifestacije rozacee. Kljub temu vsebina gnojnega izpuščaja ni uspela prepoznati nobenih bakterij ali virusov, ki bi lahko povzročili razvoj te bolezni.

• Teorija vplivov zunanjih dejavnikov. V zadnjih letih teorija, da poraba alkoholnih pijač, kave in začimb, zaradi negativnega učinka na sluznico želodca, povzroči refleksno dilatacijo posod na obrazu. Vendar pa so študije pokazale, da se ekspanzija posode v obrazu ne razvije po uporabi zgornjih produktov, ampak zaradi zaužitja tekočine, večje od 60 ° C, v telo, natančneje v želodec. Kljub temu pa je priporočljivo, da bolnike z rozaceo izključijo iz prehrane citrusov, začinjene hrane, alkohola in kave.

Rosacea - simptomi

Znaki in simptomi rozacee so zelo raznoliki. V primeru klasičnega poteka bolezni mora bolnik opraviti naslednje zaporedne faze:

• Začetna faza rozacee. V tem obdobju se občasno pojavlja manjša pordelost na sredini čela, pa tudi v predelu nosu in lica. Včasih je poleg osebe v začetni fazi mogoče razviti rozaceo in na prsnem košu.

Pobudniki prvega napada lahko naslednje dejavnike: začinjene začinjene hrane, vroče pijače, vplivu močnega vetra, alkohol, pregretja ali podhladitve, zdravilih, stres, fizični stres, menopavze in nanesejo na obraz kozmetike.

Bolniki z začetno stopnjo rozacee navzven dajejo vtis sramežljivega, skromnega, ljudi, nagnjenih k navdušenju. Postopoma, obraza napadi izplakovalni začnejo dogaja vedno bolj pogosto, da na koncu pripelje do pojava na licih in čelu področjih trdovratno pordelost svetlo rdeče barve, ki se bo kmalu spremenilo, da modro. Ta pojav je neposredno povezan z prizadetimi površinskimi venami, ki se v obliki žilnih zvezd začnejo pojavljati skozi kožo. Poleg zgornjih simptomov se rozacea na obrazu kaže s pilingom, sežigom in otekanjem kože.

• Faza papulo-pustularnih manifestacij. Za to fazo je značilen videz na rdečem obrazu pustul in aken, ki se bodo v skupinah našli in opazovali več tednov. Ker podatki o kožnih formacijah izginejo, brazgotinjenje praviloma ne ostane. Edem obrazne kože na tej stopnji je ponavadi na območju med obrvi. Poleg tega na tej stopnji znatno poveča občutljivost kože na neposredno sončno svetlobo, kar se kaže v pojavu tako imenovanih sončnih komedonov. Toda mravljinčenje in zgorevanje kože na tej stopnji je malo oslabljeno. Ker se bolezen še naprej razvija, pustularni izpuščaj postopoma prizadene kožo prsnega koša, lasišča in celotne kože obraza (zelo redko na hrbtu). Izpuščaj na glavi vedno spremlja zelo močan srbenje.

• Fimatoidna faza. Če se bolezen v prejšnjih fazah ne ustavi, se na tej stopnji nekateri deli kože znatno zgostijo pri bolnikih, tako da koža začenja izgledati nerodno, podobno kot pomarančna lupina. Pogosto so opazili zadebelitev čela, nos (ponavadi pri moških) in avre. Pinealni nos v moških je izrazito povečan, prežeta z različnimi žilami in ima cianotično barvo. Po tem se globoke brazde postopoma začnejo pojavljati na nosu in jih razdeliti v luknje. Te spremembe so manj pogosto opazne na koži brade, vek, čela in ušesnih delcev. Podobni simptomi rozacee pri ženskah skoraj nikoli ne najdemo, kar znanstveniki povezujejo z vplivi ženskih spolnih hormonov.

Posebne oblike rozacee

• Edem (rozacea-limfedem). Za to obliko je značilna močna vijolična oteklina obraza, ki se nahaja v očeh, nosu, čelo, bradi in lica. Splošno stanje bolnika se ne poslabša, vendar rozacea bistveno onesnaži obraz.

• Lightning-hitra oblika. Običajno se ta oblika bolezni razvija pri mladih ženskah in njen pojav je povezan s dejavniki, kot so menopavza, nosečnost in nevropsihiatrične motnje. Fulminantna oblika je najbolj zapletena varianta rozacee, saj se nenadoma razvija, hitro napreduje in obrazi obraz v najkrajšem možnem času. V luči znatno spremenjenega videza so številne mlade ženske pogosto nevroze in depresivne bolezni. Rosacea na obrazu obravnave te oblike je značilna precej nizka učinkovitost.

• Steroidna rozacea. Običajno se razvije pri ljudeh, ki imajo dolgoročno uporabo lokalnega hormonskega mazila za dermatološko bolezen. Steroidna oblika se zdravi zelo težko.

• Conglobata rosacea. Za to obliko je značilen videz na rdečkastih kožnih podstavkih konglobatov - ogromno sferično kaljenje. Takšna situacija se ponavadi pojavi po uporabi nekaterih zdravil, ki vsebujejo brom ali jod.

Rosacea - zdravljenje

Ker obstaja veliko dejavnikov, ki povzročajo in poslabšajo potek rozacee, so tudi terapevtske metode precej raznolike.

Lokalno zdravljenje rozacee

Za lokalno zdravljenje rozacee uporabite naslednja zdravila:

- Krem za Hovhannes. Absolutno varna, ima dober kozmetološki učinek in se lahko uporablja dlje časa.

- Hormonska mazila in smetana z rozaceo. Kljub dosežkom hitrega učinka pri uporabi teh sredstev, v zadnjem času niso bili priporočeni za uporabo.

- Gel in smetana z metronidazolom (Metrogil, Rosamet, Rosex). Pod delovanjem teh zdravil je površina kože delno izravnana, število pustularnih izbruhov se izrazito zmanjša in se vnetje odstrani.

- Skinoren gel. Morda je to najučinkovitejše orodje pri zdravljenju rozacee. Glavna sestavina gela je azelaična kislina, ki zagotavlja sušen, protisematski in protivnetni učinek.

Zdravljenje rozacee z antibiotiki

Pri zdravljenju te bolezni so se najučinkoviteje izkazali antibiotiki tetraciklinske skupine (minociklin, doksiciklin, tetraciklinijev klorid, oksitetraciklin). Že dolgo že uspešno uporablja zdravilo metronidazol (trichopolum), ki ima proti-edematični učinek, prav tako pa povečuje regeneracijsko sposobnost želodca in črevesne sluznice. Glede na pršice Demodex in veliko število bakterij je metronidazol precej učinkovit.

Rosacea na obrazu: vzroki, simptomi in načini zdravljenja

Rosacea je kronična in ni v celoti raziskana dermatološka bolezen, ki značilno prizadene ljudi z bledo kožo, modrimi očmi in se praviloma začne v srednjem veku. Lastniki temnejših odtenkov kože lahko trpijo zaradi rozacee, vendar znaki bolezni v tem primeru ne bodo tako privlačni. Motijo ​​vedno spremlja pordelost, pogosto z majhnimi papulami (ali tuberkulami), ki se lahko spremenijo v mozoljce. Pogosto je zmeden z aknami.

Vendar pa akne nima nobene zveze s to boleznijo, čeprav v nekaterih primerih lahko pride do podobnih simptomov v obliki pordelosti in poškodb kože. Glavna značilnost kože rozacee je odsotnost črne ali bele akne. Bolniki občutijo nelagodje pri vizualnih manifestacijah bolezni. Prizadeta je praviloma osrednji del obraza. Kljub dejstvu, da je bolezen kronična, so včasih možne začasne izumrtje simptomov, v drugih primerih pa se lahko poslabša stanje.

Kaj je to?

Rosacea je kronična kožna patologija neinfektivne narave, ki v glavnem prizadene paciente odraslosti. Vnetni proces je postopno povečevanje rdečino simptomatologija pogoste kože, teleangiektazijo (obstojne podaljški malih krvnih žil), persistuiruyuschey eritem, tvorba papul, mehurčkov in v redkih primerih - vozlišča.

Vzroki

Danes vzroki rozacee do konca niso popolnoma razumljeni, vendar pa obstajajo številne teorije, ki kažejo, da imajo dedni dejavniki, motnje ustreznega dela imunske zaščite, endokrinih in prebavnih bolezni pomembno vlogo pri razvoju te bolezni.

 1. Mentalna teorija razvoja bolezni. Dolgo časovno obdobje je bilo verjetno, da je eden od osnovnih vzrokov za nastanek rozacee na obrazu različne duševne motnje, vendar tega dejstva niso potrdili številni študiji. Edina povezava med rozaceo in duševnimi boleznimi leži v razvoju hudih duševnih stanj na ozadju hudih oblik rozacee. Ponavadi se to kaže čustvena nestabilnost, depresivno razpoloženje in depresija.
 2. Naslednja teorija razvoja. Večina znanstvenikov kategorično zanikati genski dejavnik pri razvoju rozacee. Kljub temu so študije v Združenih državah pokazale, da je pri več kot 40% bolnikov z rozaceo ta bolezen opazovana pri najbližjih sorodnikih. Poleg tega v ustreznem medu. Literatura je večkrat opisovala družinske primere bolezni.
 3. Teorija vlog klopov pri razvoju bolezni. Nekateri znanstveniki povezujejo videz rozacee z vplivom pršic iz rodu Demodex. To teorijo potrjujejo odkrivanje klopov v raziskanih materialih, vzetih iz problematičnih področij kože. Zaradi dejstva, da ličink teh pršic ni mogoče najti pri vseh bolnikih, teorija do zdaj še ni prejela dokončne potrditve. Če je rozacea odkrita s klopi, se diagnosticira roodom podobna demodekoza.
 4. Vloga bolezni prebavnega sistema. To, pa tudi v dedni teoriji, ima tudi veliko nasprotnikov, vendar je zaradi številnih študij in opazovanj 35% bolnikov z rozaceo pokazalo simptome bolezni tankih čreves in skoraj 90% bolnikov - znaki gastritisa.
 5. Teorija vplivov zunanjih dejavnikov. V zadnjih letih teorija, da poraba alkoholnih pijač, kave in začimb, zaradi negativnega učinka na sluznico želodca, povzroči refleksno dilatacijo posod na obrazu. Vendar pa so študije pokazale, da se ekspanzija posode v obrazu ne razvije po uporabi zgornjih produktov, ampak zaradi zaužitja tekočine, večje od 60 ° C, v telo, natančneje v želodec. Kljub temu pa je priporočljivo, da bolnike z rozaceo izključijo iz prehrane citrusov, začinjene hrane, alkohola in kave.
 6. Teorija nalezljivih bolezni. Zaradi rozaacee na koži obraza je pojav pustularnega izpuščaja, določena vloga pri razvoju te bolezni je pripisana nalezljivemu faktorju ali, natančneje, bakterijam. Infektivna teorija potrjuje dejstvo, da se v primeru antibiotikov znatno zmanjšajo manifestacije rozacee. Kljub temu vsebina gnojnega izpuščaja ni uspela prepoznati nobenih bakterij ali virusov, ki bi lahko povzročili razvoj te bolezni.

Običajno je ta bolezen opazna pri ženski, medtem ko pri moških poteka hitreje s prevladujočim razvojem resnih zapletov. Običajno se rožnate akne pojavi pri ljudeh s starostjo svetlobe od 39 do 55 let (starejši ljudje, pa tudi otroci, zelo redko prizadene rozacea).

Simptomi

Simptomi rozacee (glej fotografijo) so precej tipični, skoraj jih ni mogoče zamenjati z znaki drugih bolezni.

Torej, glavni simptomi rozacee na obrazu so:

 1. Rozen izpuščaj, ki se pojavi v ozadju rdečice. Najprej so papule (roza tuberkuloza), ki se nato pretvorijo v mozolje z gnojnimi vsebinami (pustule, akne). Ta stopnja se imenuje papulo-pustular.
 2. Stalna pordelost središča obraza (v T-cono). To pomeni, da pordelost nosi nos, lica, brada in nos. Včasih je rdečica lahko obsežnejša, zajema prsni koš in hrbet pacienta. Ti simptomi so značilni za eritematozni stadij.
 3. Govor na koži obraza rdeče žilne stene (telangiectasia) na celotnem prizadetem območju, pojav rdečih in modrikastih noduljev so značilni v eritematozno-papularni stopnji bolezni.
 4. Pordelost oči, solzenje ali občutek suhega. Tudi bolnik lahko občuti bolečino v njegovih očeh, kot da bi tujko padlo vanje. Raziskovalci te bolezni so po preučevanju simptomov rozacee ustvarili nekaj različnih, precej kompleksnih klasifikacij stopenj in oblik. Zgornje faze so ena najpogostejših klasifikacij bolezni.
 5. Gosta, skorja koža obraza v mestih pordelosti. Rdeča in gosta koža na nosu. Zaradi hipertrofije lojnic in vezivnega tkiva se lahko nos bistveno poveča v velikosti, na njej se pojavljajo vrtljivi vozli, ločeni z žlebovi. To je najtežja, nodularna faza rozacee, ki se imenuje tudi rinoplastika. Najpogostejši diagnozo pri moških 50-60 let.

Klinično razlikujemo več oblik rozacee:

 1. Eritematozno telangiektat. Eritem je vztrajen (traja več dni). Na koži lica se pojavijo več telangiektasij.
 2. Fimatoza (ali papularno-nodularna). Za to obliko je značilen pojav vozlov in plakov. Povečanje velikosti izpuščaja z njihovo nadaljnjo fuzijo. Fibroza in hiperplazija lojnih žlez povzroči povečanje površin kože ("fima").
 3. Papularni pustular. V ozadju nastajajočega eritema so na površini skupine majhnih papul, ki imajo tanke lestvice. Nahajajo se najprej na koži nosu in nasolabialnih gub, nato se razširijo na kožo čela in brade. Del papul se sčasoma spremeni v pustule, napolnjene s sterilnimi vsebinami. Pogosto razvije infiltracijo in otekanje kože.
 4. Oko. Vključuje blefaritis, vnetni okužbe, konjunktivitis, keratitis, iritis, halazij in druge. Bolniki lahko moti fotofobija, zamegljen vid, srbenje, solzenje, suhe oči, občutek tujka, in drugi. Oči simptome je mogoče zaznati pri 50% bolnikov s kožnimi oblike rozacee. Podrobno pojasnitev očesnih simptomov in zavedanje pacientov o tej obliki rozacee pravočasno pomagata posvetovati z oftalmologom.

Rosacea je najpogostejši pri ženskah, starejših od 30 let, z izjemo fimatoze, ki je pogostejša pri moških. Pogosteje so prizadeti predstavniki rasne skupine Caucasoid. Pri ljudeh s temnejšo barvo kože je lahko težje prepoznati rozaceo.

Kako izgleda rozacea: fotografije

Spodnja slika prikazuje, kako se bolezen manifestira pri odraslih.

Diagnostika

To kožno bolezen se diagnosticira s pregledovanjem kože pacienta. Če želite podrobno pregledati prizadeta območja, lahko uporabite videodermatoskop.

Če obstaja sum okužbe s subkutanim demodexom, naredite analizo strganja kože. V prisotnosti gnojnih izpuščij zdravnik predpisuje bak-sejanje vsebine aken. Prav tako je priporočljivo, da opravite analizo urina in krvi, da opravite ultrazvočni pregled notranjih organov.

Zapleti

Možni zapleti rozacee:

 • nastanek abscesov;
 • razvoj sekundarne okužbe;
 • pinealni nos (rinophyma) ali zgoščevanje kože na drugih predelih obraza;
 • poškodbe in vnetje roženice očesa, zmanjšana ostrina vida;
 • psihološke težave, živčne motnje (depresija, nespečnost, razdražljivost, utrujenost).

Kako zdraviti rozacea?

Prvič, prizadevanja zdravnikov morajo biti usmerjena v aretacijo simptomov bolezni. Za preprečevanje njegovega razvoja je predpisana patogenetska terapija in za preprečevanje ponovitve je predpisano etiotropno zdravljenje.

Treba je razumeti, da je rozacea dovolj resna bolezen, ne le vnetje kože ali kozmetična okvara, zato ne pričakujte popolnega zdravljenja.

Ko je zdravljenje predpisano, se upoštevajo vzroki bolezni. Izvaja se v kompleksu in kombinacija zdravil je izbrana glede na stopnjo in obliko bolezni, pri čemer se upoštevajo posamezne značilnosti bolnikovega telesa.

Lokalno zdravljenje in antibiotiki

Takšno zdravljenje obsega uporabo mazil in krem, ki vsebujejo antibakterijsko komponento (Metrogil, Rosamet, Rosex), ihtiool, naftalsko olje. Na začetnih stopnjah so zelo koristni losioni z raztopino borne kisline in govorniki, ki so v lekarnah pripravljeni po receptu zdravnika.

Najbolj priljubljeni lokalni preparati so:

 • Krem rozaacea na obrazu Ovante. Naravni pripravek, ki vsebuje rastlinske ekstrakte in mikrokapsulirane kristalinične žveplove. Zdravilo je popolnoma varno, zagotavlja izrazit kozmetični učinek in se lahko dolgo časa uporablja brez škode za zdravje.
 • Skinoren je gel. Vsebuje azelaično kislino, ki ima izrazit protivnetni in protisematski učinek, povzroča sušilni učinek na izpuščaje. Drog praktično nima kontraindikacij, se lahko uporablja med nosečnostjo in dojenjem. Gel se uporablja za čiščenje kože 2-3 krat na dan, trajni pozitivni rezultat je mogoče doseči le z redno uporabo zdravila.
 • Hormonski pripravki za zunanjo uporabo. Ta sredstva dajejo hiter pozitiven učinek, vendar jih je treba uporabljati na kratkih tečajih. Zdravnik jih mora predpisati, zdravljenje poteka pod njegovim nadzorom. Mnogi strokovnjaki dvomijo o priporočljivosti uporabe hormonskih maz, ker je pozitiven rezultat njihove uporabe kratkoročen in po odpravi hitro opazite simptome v težji obliki. Poleg tega obstaja tveganje za prehod rozacee v steroidno obliko, ki jo je težko zdraviti.

Tudi s terapijo rozacee so dokazali, da so antibiotiki tetraciklinske skupine (oksitetraciklin, minociklin, tetraciklinijev klorid) dobro uveljavljeni. Visoka učinkovitost v boju proti rozacei kaže Metronidazol, pomaga pri številnih vrstah bakterij in uničuje podkožne klopi. Poleg tega metronidazol ima protisematski učinek in ima ugoden učinek na okrevanje želodčne sluznice in črevesja.

Za odpravo hudega srbenja in draženja se predpisujejo antihistaminiki (Tavegil, Suprastin, Claritin). Ko se pojavijo pajčne žile, je predpisan vitaminski kompleks askorutin, ki krepi stene posod. Če želite pomiriti živčni sistem, priporočite materinjo ali valerij, v hudih primerih, predpisati antidepresive.

Fizioterapevtsko zdravljenje

Zdravljenje rozacee lahko dopolnijo z naslednjimi fizioterapevtskimi tehnikami:

 1. Elektroakagulacija. Prizadeto območje je izpostavljeno električnemu toku, ki teče skozi tanko elektrodo. Ta metoda vam omogoča, da odstranite papule, pustule in telangiektazijo, lahko pa pustite opekline na zdravo kožo.
 2. Krioterapija. Uporablja se lahko v kateri koli fazi bolezni. Na prizadeto območje je izpostavljen nizkim temperaturam s tekočim dušikom. Ta tehnika omogoča zmanjšanje manifestacij telangiektasij in izboljša videz kože.
 3. Laserska terapija. Na mestu s telangiectasia je usmerjen laserski žarek, ki povzroči toplotni učinek na krvno žilo in jo uniči. Ta postopek vam omogoča, da dalj časa odpravite telangiektazijo in ga ne spremlja poškodba zdravih tkiv kot pri elektroakagulaciji.
 4. Rotacijska masaža. Lezije se dvakrat na dan masirajo s krožnimi potezami. Ta metoda omogoča izboljšanje izliva limfe in zmanjša otekanje tkiv.

Pri zapletu rozacee z abscesi in fistulami je priporočljivo, da se bolniku priporoči kirurško zdravljenje, ki je usmerjeno na izločanje patoloških žarišč in namestitev odtekanja za boljši iztok gnojnega izliva. Po opravljanju takšnih posegov se bolniku dodelijo povoji z antibiotiki in drugimi protivnetnimi in dezinfekcijskimi sredstvi.

Zdravljenje z rosacea ljudska zdravila

Za zdravljenje rozacee uporabite naslednja zelišča in rastline:

 1. Zaporedje. Za pripravo infuzije uporabite 1 del rastline za 30 delov vode. Krpe, navlaženo z raztopino, se nanese na obraz 30 minut.
 2. Kamilica. Pri rozaacea roza se uporablja infuzija cvetov (pripravljena v razmerju 1:15). Po pripravi raztopine sledi enakemu postopku kot pri kalenduli.
 3. Calendula. Lahko uporabite že pripravljeno tinkturo ognjiča, ki jo kupite v lekarni. 50 ml tinkture se vzrejajo v kozarcu mrzle vode. Dobljeno raztopino impregniramo z brisačo ali plastjo gaze, zložene v več plasti. Malo napihnjeno, se gaza nanaša na obraz 3 ure. Postopek poteka enkrat dnevno.
 4. Brusnica. Doma lahko zdravite rozaceo s sadjem brusnic. Najbolj učinkoviti so mokri sušilni prelivi. Za ta zloži v 10 plasti gaze, impregnirane z brusnični sok, ki se nato nanese na obraz, zgornji pokrivni sloj iz vate. Popravite to povoj z zavojem in pustite 30-60 minut. Če uporabljate brusnice prvič, je treba sok razredčimo z vodo v razmerju 1: 3. Če je koža dobro odzvala, lahko postopoma poveča koncentracijo in se premaknili na nerazredčeno brusnični sok.

Tradicionalni načini zdravljenja rozacee zelo pogosto dajo dober kozmetični učinek. Zdravljenje in nego kože z rozaceo je bolje začeti z losjoni. Za to so lahko uporabljeni odjeki, sokovi in ​​rastlinski izvlečki. Eden od najpomembnejših pogojev za učinkovito zdravljenje je, da je treba vse rešitve ohladiti!

Kozmetika

Katere kozmetike je treba uporabiti? Tukaj so osnovna pravila:

 • Če se pojavijo veke in oči, jih obrišite z odlomki zdravilnih zelišč.
 • Očistite obraz s kozmetičnim mlekom, ki nežno odstrani kontaminacijo s kože.
 • Ko izpuščaji na glavi, uporabite terapevtski šampon, naredite maske za zmanjšanje vnetja.
 • Uporabljajte olja za mehčanje kože. V oljčnem olju dodajte nekaj kapljic olje čajevca, šentjanževko.
 • Nakup kakovostnih izdelkov za nego kože iz dobro znanih kozmetičnih podjetij.
 • Ruševine, rdeče lise, abscesi, pomarančna lupina je prepovedana maska ​​s tonalno kremo. Pore ​​se bo še bolj zaprl, vnetje se bo povečalo. Manifestacije rozacee pod plastjo praška ali kreme za temelj so videti še bolj odbojne.
 • Za problematično kožo uporabite enostavno dnevno in nočno kremo. Izberite zdravniško kremo, se posvetujte z dermatologom, če je izbrani izdelek primeren. Nanesite tanko plast kreme.

Diet in prehrana

Brez dvoma, z rozaceo na obrazu, zdravljenje vključuje prehrambeno prehrano:

 • je treba izključiti alkohol, vročo močan čaj in kavo.
 • v hudih primerih, se lahko predpisujejo z indikacijami kurativnega posta.
 • Izključite vse vznemirljive dejavnike - akutni, slani, dimljeni, konzervirane hrane. V času trajanja zdravljenja se je treba vzdržati sladkarij in nekaj sadja (hruške, grozdje, citrusi).
 • zelenjava in zelenjava;
 • žitaric in mlečnih izdelkov;
 • pusto meso in ribe, po možnosti paro;
 • kuhan krompir in jajca;
 • drobtine ali zasteklen kruh.

Preprečevanje

Za preprečitev ponovitve bolezni mora pacient upoštevati naslednja pravila:

 • izogibanje prekomernemu čustvenemu in fizičnemu naporu;
 • zavrniti obisk solarij, plaže brez zavetišča pred soncem in savnami;
 • izogibajte se prevroči ali hladni hrani;
 • Upoštevati prehrano, ki izključuje uporabo začinjene, slane, začinjene hrane;
 • zavrnejo pijačo alkohola;
 • uporabite zaščito pred soncem;
 • občasno obiščite kozmetologa in dermatologa;
 • uporabljajte le visoko kakovostno kozmetiko;
 • neprestano očistite kožo s priporočenimi zdravili;
 • pravočasno zdravljenje bolezni notranjih organov;
 • jemanje hormonskih zdravil le po nasvetu zdravnika;
 • ne sodelujejo pri samozdravljenju.

Rosacea

Rosacea - trajna poškodba posod kože obraza. Pokaže se pordelost kože ličnic, nosu, čela in brade, izpuščaji svetlo rožnate barve, vaskularne zvezdice, pustule. V kasnejših fazah je mogoče razviti nepopravljivo zadebelitev in infiltracijo kože nosu, čela, ušesnih delcev, vek in brade. Povzroča poslabšanje videza kože, včasih izražene kozmetične napake, spremembe videza in psiho-čustvene težave. Ko je prizadeto oko, se razvije keratitis in razjede roženice.

Rosacea

Rosacea Je kronična kožna bolezen, za katero je značilno rdečenje kože, prisotnost pustularnih izbruhov, zadebelitev dermisov in kršitev odrivanja epitelija. Pred tem je razvoj rozacee predpisal prisotnost demodikoze, vendar sta ti dve bolezni v njihovi etiologiji drugačna, čeprav vsak od njih otežuje potek drugega. V patogenezi razvoja rozacee je povečana občutljivost za posodo kože. Če obstaja genetska predispozicija ali plovila, so krhki in lomljivi, kot odgovor na dražljaje, kot so nenadne spremembe temperature, suhe in tople zračne ladje, da širijo, ki so v večini ljudje niso opazili.

Incidenca rozacee pri bolnikih z gastritisom v anamnezi je veliko višja kot pri Helicobacter pylori - bakteriji, ki povzroča gastritis. Pri dolgotrajni uporabi kortikosteroidnih mazil je opazna Rosacea, tanjša kožna arterija, postaja bolj krhka in občutljiva na neznatne temperaturne spremembe.

Dejavniki tveganja za razvoj rozacee

Incidenca rozacee je približno enaka pri obeh spolih, vendar so ženske med menopavzo bolj nagnjene k rozaceji, saj se spreminja hormonsko ozadje in lastnosti plovil. Blonde in rdečelaska s tanko občutljivo kožo, nagnjene k rdečici, so ogrožene za rozacea. Alergijski in kontaktni dermatitis lahko povzroči rozaceo, saj so posode pogosto razširjene in v prihodnosti se njihovo vrnitev v prejšnje stanje ni več mogoče.

Genetsko so prebivalci severnih ljudstev bolj nagnjeni k rozaceji, ki živijo v močno kontinentalnem podnebju, v severnih državah pa tudi povečuje tveganje za rozacea.

Bolezni in motnje endokrinega sistema, bolezni gastrointestinalnega trakta in motenj imunskega sistema, zlasti v kombinaciji z drugimi, privede do rozaceo. Patogeneza rozacee ni povsem jasen, vendar je večina dermatologi se strinjajo, da bi v vročem ali hladnem mestu, veter, uporabo prekomerne izgorevanju hrane, alkohola in začimb sproži rozacea.

Rosacea ne sodi v piodermo, saj pri ponavljajočih študijah vsebnosti pustul in pustul določenega patogena ni bilo mogoče identificirati; Ugotovljena gramnegativna mikroflora kaže na dolgoročno iracionalno antibiotično zdravljenje. V skupino za tveganja so vključeni tudi bolniki z vegetovaskularno distonijo, ki nadaljujejo glede na vrsto angioedema z lezijo vaskularne mreže obraza.

Simptomi rozacee

Na odprtju rozacea se domneva, če se po izpostavljenosti na mrzlo ali vročo vodo po zaužitju toplih napitkov in alkohola ali ko je ostra sprememba temperature okolja neposredno srečujejo z rdečimi pikami, ki ne izginejo, za dolgo časa pokrita.

Redness je lokaliziran v T-območju obraza (čelo, nos, brada in lica). V prvih stopnjah rozacee, v katerih je glavna klinična manifestacija pordelost kože, pogosto ostanejo neopaženi, saj ne povzroča neugodja in jih zlahka prikrije s kozmetičnimi sredstvi.

Iztočnice na obrazu z rozaviojem se začnejo pojavljati z vztrajnim širjenjem kapilar, priliv krvi povzroča lokalno zvišanje temperature, kar omogoča, da se mikroflora saprofita aktivno pomnoži. Naslednjo stopnjo rozacee se kaže v prisotnosti tuberkuloze in nepravilnosti na koži, ki se po nekaj časa spremenijo v majhne abscese.

Koža postane gosta, groba na dotik, tesnila z rosaceo so najbolj intenzivna v T-coni. Na tej stopnji rozacee je vztrajna ekspanzija vaskulature (telangiectasia), zato je že opazna pordelost in otekanje kože brez povezave z dejavnimi dejavniki.

Lupoidnega obliko rozacee je značilno perioralni in periorbitalno izpuščaja kot rjavkastordeca papul in gomoljev, elementi ponavadi združita in tvorita neenakomerno kotanjast površino. Koža obraza v nespremenjenih območjih se praviloma ne spremeni in ima zdrav videz.

Rosacea lahko med nosečnostjo vzame strele, po dobavi z ustrezno terapijo rozacea prehaja brez sledu, vendar je vsaka naslednja nosečnost povezana z ponovitvijo rozacee.

Če se rozacea diagnosticira pri moških, potem je vztrajna rdečina in gostota kože na nosu. Rosacea pri moških je zelo pogosto zapletena z rinophyma. Z napredovanje rozacee vpliva površina okrog oči in vek. Spreminjanje neugodja med utripanjem, občutek drgnjenja, suha koža in pesek v očeh. Pri rozacei na kasnejših stopnjah je veliko solzenje. V tem primeru je bila diagnosticirana očesna rozacea, vendar je treba upoštevati, da lahko klinične manifestacije več let pred kožnimi poškodbami. V nekaterih primerih je okularni rozacea zapleten zaradi rozacea akeratitisa, kar vodi v izgubo vida. Pri skoraj vseh bolnikih z rozacejo so opazili srbenje, pekoč občutek, občutek poostritve kože in "goščavih izpuščaj".

Diagnoza rozacee

Diagnoza rozacee ni težka, ponavadi je vizualni pregled dermatologa več kot dovolj za diagnozo. Ampak glede na dejstvo, da ko je Rosacea aktiviran demodex in najverjetnejši ponovitev demodikoze, ki pogosto najdeta demodex, začnejo zdraviti ne rozaceo, ampak zaplete bolezni. To zdravljenje le poslabša stanje bolnika z rozaceo in bolezen še naprej poteka.

Če je rozacea zapletena zaradi prisotnosti pustul in mehurčkov z gnojno vsebino, se nato izvede bakteriološka kultura za proučevanje mikroflore kože.

Zdravljenje rozacee

Začetne faze rozacee, za katere je značilno rdečica kože, dovolj hitro, da se odzovejo na terapijo. Rosacea, zapletena z rinophyma in telangiectasias, zahteva dolgoročno zdravljenje. Ker pacienti poiščejo zdravniško pomoč v fazi, ko so prisotni gnojni izpuščaji, najprej predpisujejo mazila in gele z antibiotikom. Če lokalno antibiotično zdravljenje nima ustreznega učinka, je pri takšnih oblikah rozacee priporočljivo uporabljati splošno zdravilno zdravljenje rozacee z antibiotiki.

Natančnih shem in načinov zdravljenja rozacee ni prisoten, zato so v nekaterih primerih dobri terapevtski učinek z losjoni z metronidazolom in infuzijami zelišč. Dober rezultat je lasersko zdravljenje rozacee. Hiša zdravljenje z uporabo zdravil, ki vsebujejo jod vodi do razvoja rozacea konglobata, označen s abscessed sferičnih vozlišč in prisotnosti gnojnimi fistul. V primeru takšnih zapletov, kirurškem izrezu tkiva namestitev drenaže za odtok gnoj.

Nezapletene oblike rozacee lahko zdravimo relativno hitro, včasih pa zdravljenje zamuja do nekaj mesecev ali več. Po odstranitvi vnetnih manifestacij rozacee je potrebno odpraviti sam vzrok bolezni - razširjeno vaskulacijo. Fotokonagulacija in lokalna krioterapija sta edina zanesljiva metoda za odstranjevanje dilatiranih posod na obrazu z rozaceo. Učinek postopkov postane opazen po nekaj dneh po zaprtju dela plovil. Bolniki z rozaceo opozarjajo, da rdečina postane manj, se koža izboljša, srbenje izgine in koža izgleda klinično zdravo. Po celotnem postopku je priporočljivo uporabiti kreme z visokim zaščitnim filtrom iz ultravijoličnega.

Preprečevanje rozacee

Ker je rozacea kronična bolezen, se po odstranitvi prekomernega kapilarnega očesa po nekaj časa ponovno pojavi. Zato, preprečevanje rozacee je, da občasno obiščete pisarno cosmetologist, da se odpravi na novo naštete hipertrofiranem plovil. Ampak, če med postopki, da se prepreči pregrevanje in overcooling kože, čim manj obiskati odprto sonce, pravilne prehrane in uporabljati ličila, ki vsebuje kostanjev ekstrakt in druge snovi, krepi žilno steno, nato ponovite postopek, potreben ne pogosteje kot enkrat na 2 -3 leta.

Kaj je Rosacea?

Rosacea je kronična kožna patologija neinfektivne narave, ki v glavnem prizadene paciente odraslosti. Vnetni proces je postopno povečevanje rdečino simptomatologija pogoste kože, teleangiektazijo (obstojne podaljški malih krvnih žil), persistuiruyuschey eritem, tvorba papul, mehurčkov in v redkih primerih - vozlišča.

Rosacea je bolezen, ki jo lahko najdemo pri bolnikih s katero koli barvo kože. Vendar pa v glavnem prizadene Evropejce. Ta patologija najpogosteje prizadene ženske, stare od 40 do 50 let, hkrati pa hiperplazijo lojnic in vezivnega tkiva najdemo le pri moških.

Po statističnih podatkih 10% svetovnega prebivalstva trpi zaradi rozacee.

Kaj povzroča rozacea?

Na žalost, etiologija te bolezni ni znana znanosti, vendar obstaja veliko teorij o njegovem izvoru. Po mnenju strokovnjakov glavno vlogo pri razvoju patološkega procesa igrajo žilne patologije, motnje v prebavnem traktu, endokrine dejavnike, imunske in psihosomatske motnje. Vendar pa zdravilo zanika gensko nagnjenost k rozacei.

Dejavniki, ki spodbujajo razvoj rozacee

Eksogeni dejavniki

1. Začimbe, alkohol, citrusi, prevroča hrana in pijača, ki stimulirajo sluznico želodca, povzročajo refleksno reakcijo in povzročajo širjenje majhnih krvnih žil na obraz.

2. Fotodinamično poškodbo obrazne kože lahko sproži povečana vsebnost porfina pri izločanju lojnic.

3. Demodekoza kože obraza - bolezen, ki se pojavi, ko na kožo vpliva mikroskopski klop Demodex folliculorum.

4. Razvoj patološkega procesa lahko povzroči tudi ultravijolično sevanje, stres, toplota ali mraz, neustrezna fizična aktivnost, vroče kopeli in kozmetika.

Endogeni dejavniki

Skoraj 90% bolnikov z rozaceo ima znake gastritisa, medtem ko ima ena tretjina patološke spremembe v sluznici sluznice rektuma, hipo- ali anakidnem stanju.

Prav tako zelo pogosto pri osebah z rozaceo, Helicobacter pylori, hepatopatijo ali holecistopatijo.

Pri 15% bolnikov z rozacejo se izloča lipaza, presnova se prekine ali v zgodovini obstaja sladkorna bolezen ali nadledvična insuficienca.

Vaskularna patologija igra posebno vlogo pri patogenezi rozacee. Če se motnje cerebralne motnje v krvnih žilah nahajajo v obrazu, se prerazporeditev krvnega pretoka upočasni in venski zastoji nastajajo v območju odtekanja obrazne vene. Zelo pogosto so oči vpletene v patološki proces, saj je konjunktiva vključena tudi v odtočno regijo.

Po mnenju strokovnjakov je patogeneza rozacee angioneuroza, ki vpliva na posode obraza.

Vazoaktivno usmerjenost peptidov z nizko molekularno maso (kinini), ki zmanjšujejo in sprostijo gladke mišice, in njihova sposobnost tudi v nepomembnih koncentracijah za povečanje žilne permeabilnosti lahko povzroči tudi žilne spremembe, značilne za rozaceo. Strokovnjaki menijo, da je patološki proces lokaliziran predvsem na obrazu, ker bradikininski receptorji sodelujejo pri zmanjševanju ali sprostitvi gladkih mišic.

Pri bolnikih z znaki rozacee se poveča raven vseh treh razredov imunoglobulinov, kar dokazuje vključenost imunskega sistema v razvoj patološkega procesa.

Vendar pa je lahko rozacea povezana s karcinoidnim sindromom, telangiektazijo, vrocinami, migreno, seborejo, boleznijo lojnic in foliklov.

Patološka fiziologija

Rosacea se nanaša na kožno-žilne patologije. Na zgodnji stopnji patološkega procesa na obrazu ima pacient močno pordelost kože, ki jo povzroča širjenje kapilar (eritem). Postopoma se intenzivnost narašča. Pri osebah s takimi simptomi je zabeležena celotna raznolikost znakov bolezni iz izrazite telangiektazije vek in izražena hipertrofija veznega tkiva. S hudim eritemom hitro razvija progresivno rozaceo. Pri ženskah, ki trpijo zaradi vročih navojev, obstaja šibko izražena oblika patološkega procesa.

Druga stopnja bolezni je vaskularna rozacea. Pod vplivom zunanjih dražljajev se ekstravaskularna tekočina kopiči v površinski plasti dermisov. Če je obraz rdeč, ki ga lahko povzročijo različni dejavniki, se količina medcelične tekočine poveča, ker se kopiči veliko hitreje, kot jo odstranjuje limfni sistem. Če pa so poškodovane subkutane limfne posode, se lahko razvije vnetni edem.

Prvi znak žilnega rozacea je eritem. V posebej hudih primerih ga lahko poslabša izrazita telangiektazija. Najpogosteje je patološki proces lokaliziran na območjih s sorazmerno neaktivnim mišičevjem obraza in jo spremlja stabilen edem.

Kasnejša faza rozacee je telangiektazija, ki je posledica slabšanja mehanske celovitosti podkožno tanko veznega tkiva. Praviloma poteka ekspanzija krvi in ​​limfnih posod. Istočasno lahko razvoj telangiektazije olajša nastajanje posod iz obstoječih (angiogeneza).

Klinične oblike rozacee

 1. Patološko stanje, za katerega je značilno začasno pordelost kože (hiperemija in prehodna eritemija), se imenuje prerosatsea.
 2. Z razvojem vztrajnega eritema in telangiektazije se diagnosticira vaskularni rozacea.
 3. Pojav papul in pustul je značilen za vnetne rozacee.
 4. Rhinophyma (pinealni ali vinski nos) se razlaga kot poznejši rozacea.

Faze in stopnje bolezni

V klinični praksi se razlikujejo štiri stopnje rozacee: eritematozni, papularni, pustularni, infiltrativno produktivni. Cistična oblika rozacee se šteje kot varianta pustularne faze.

I stopnja - erythematous-telangiectatic. Zanj je značilno zmerno rdečenje in redke telangiectasias.

II stopinja, papulopustularen, skupaj s perzistentnim eritemom in velikim številom razširjenih kapilar, papul in pustul.

Razred III, pustulozna, nodularne, se pojavi na ozadju globoke vztrajno eritem, teleangiektazijo obilno, kot tudi na kožo v tem času pa so plakete in vnetne komponente.

Simptomi rozacee

V najzgodnejših fazah patološkega procesa je bolnik opazoval pljučni eritem, ki ga povzročajo različni nespecifični dejavniki. Na začetku trajajo nekaj minut (manj pogosto več ur), ki jih spremlja občutek vročine in nato izgine brez sledi. Vendar pa se čez nekaj časa spet pojavijo, lokalizirajo na območju nosu in ustnic. Treba je opozoriti, da lahko ta pogoj traja več mesecev in let.

Nadaljnje na mestu rdečine je zmerna infiltracija in telangiektazija. Eriteme, ki postajajo bolj nasičene, pridobi cianotsko senco. Zelo pogosto se patološki proces razširi na lica, čelo in brado.

V poznejši fazi je razpršeno zgostitev prizadetega območja kože, na njej pa se pojavljajo gruščaste ali izolirane rdečkasto rožnate papule, prekrite s tankimi luskami. Lahko ostanejo tam že zelo dolgo. Nadalje je večina papul podvržena suppuration, preoblikovanje v pustule in papulopustule.

Postopoma se patološki proces razteza na čelo, območje za ušesi, sprednjo površino vratu in v preddalni regiji.

Z razvojem kroničnega progresivnega poteka bolezni na pacientovi koži nastanejo vnetna vozla, infiltrati in tumorske rastline. Ta bolezen je posledica hiperplazije lojnic in vezivnega tkiva ter vztrajnega širjenja subkutanih krvnih žil. Prvič, patološke spremembe vplivajo na lica in nos, nato na čelo, brado in ušesa, ki porazdeli bolnikov obraz brez priznanja. Številni strokovnjaki imenujejo to stopnjo Rosacea-rhinophyma.

Opomba: ta oblika patologije najdemo le pri moških. V tem primeru nos postane asimetričen, koža postane stagnantno-cianotična barva, na površini pa je veliko telangiektasij. Pri pritiskanju na estuarije lojnih foliklov se od njih pojavlja belkasta pastozna skrivnost. Pri nekaterih bolnikih se lahko zgostitev kože oblikuje na bradi, na ušesih, v nosnem mostu ali na čelu. V redkih primerih se patološki proces razteza na veke. Rinofim velja za najresnejšo obliko rozacee.

Posebne klinične oblike bolezni

Steroidna oblika rozacee. Ta oblika patologije se razvije pri bolnikih, ki že dolgo uporabljajo fluorirana kortikosteroidna mazila, ki se kažejo pri zdravljenju dermatoz. Posledično se v osebi razvije subatrofični pojav kožnega steroida, ki ga spremlja obsežna intenzivna eritema, telangiektasija, papule in pustule.

Granulomatozna rozacea ki so najpogosteje lokalizirani v predelu nosu in ust. V tem primeru na rdečo kožo so majhni vozli ali rjavo-rdeče papule. Sosednji drug drugemu, tvorijo grobo, neenakomerno površino.

Konglomerat rozacea Je patološko stanje, ki se pojavi na mestu obstoječe bolezni, najpogosteje po uporabi bromida ali joda. Bolniki na koži so velika globularna vozla in inducirane fistule.

Utripa Rosacea Je najhujša sprememba conglobate rosacea nejasne etiologije. Diagnoza je pri mladih ženskah. Kožni elementi bolezni so lokalizirani le na obrazu, ki se pojavljajo, kot pravijo, hitro strele. Zelo se hitro združijo v konglomerate, tvorijo fistule, sinuse in mehurje.

Gram-negativni rozacea spremlja pojav velikega števila pustul, v katerih so gram-negativne bakterije. Najpogosteje se taka patološka bolezen pojavi po neustreznem dolgoročnem zdravljenju z antibiotiki serije tetraciklinov. V klinični praksi obstajata dve vrsti te neg-negativne oblike rozacee. Ko se na koži pojavi bolezen prve vrste, ki jo povzroči Pseudomonas aeruginosa in enterobakterija, se pojavijo majhni pustularni elementi. Za drugo vrsto gram-negativnih rozacee, ki jih povzroča proteinska bakterija, je značilen pojav edematoznih vozlov in papul.

Rosacea limfoidem Je redka in ne vedno pravilno diagnosticirana oblika bolezni. To vpliva na srednjo tretjino obraza. Ob istem času, glede na tipične elemente za bolezen, je opaziti zelo obstojen edem, ki ne pušča jarkov pod pritiskom. Nastaja zaradi fibroze zaradi proliferacije vezivnega tkiva, ki se pojavlja v ozadju limfostaze in kroničnega vnetja. Obraz pacientov pridobi temno rdečo barvo z vijoličnim odtenkom, njegove konture se opazno zarahnejo.

Diagnoza rozacee

Ko je diagnoza upoštevati klinično sliko bolezni, osebne zgodovine in morfoloških parametrov. Treba je opozoriti, da je tipičen kraj lokalizacijo bolezenskega procesa območje obraza (nos, brado, lica in čelo). Pri ženskah je ta patologija razvija v 4-krat pogosteje kot moški in skoraj 90% bolnikov z rozaceo trpijo demodectic garij, ter bolezni prebavil (običajno kronična gastritis).

Trenutno diagnoza uporablja digitalno video dermatoskopijo, ki vam omogoča natančno preučevanje elementov izpuščaja pod ciljnim mikroskopom. Vendar je treba opraviti obvezen pregled prisotnosti podkožnega demodexa.

Če želite izključiti okužbe Staph bolnik je predpisana bakposev in posesti mikrobnih kože diagnostiko (metoda madeži), ki vam omogoča, da namestite vse bakterije, prisotne na koži, da bi ugotovili, njihovo število in določanje občutljivosti za antibiotike.

Po potrebi bolnikom dobijo nasvete od endokrinologa in gastroenterologa (če obstaja povezava med pojavom izpuščajev na obrazu in hormonskimi motnjami ali motnjami v prebavnem sistemu).

Obvezno je opraviti diferencialno diagnozo rozacee s lupus eritematozus, akne vulgaris, obolenja Pirlinga Bourneville, Bugorkova syphilides, photodermatosis, melkouzelkovym sarkoidozo, folikulitis, seboroični dermatitis, fungoidnega granuloma, levkemične infiltracijo in tako dalje.

Metode zdravljenja rozacee

Prvič, prizadevanja zdravnikov morajo biti usmerjena v aretacijo simptomov bolezni. Za preprečevanje njegovega razvoja je predpisana patogenetska terapija in za preprečevanje ponovitve je predpisano etiotropno zdravljenje.

Treba je razumeti, da je rozacea dovolj resna bolezen, ne le vnetje kože ali kozmetična okvara, zato ne pričakujte popolnega zdravljenja.

Ko je zdravljenje predpisano, se upoštevajo vzroki bolezni. Izvaja se v kompleksu in kombinacija zdravil je izbrana glede na stopnjo in obliko bolezni, pri čemer se upoštevajo posamezne značilnosti bolnikovega telesa.

Klasična terapija rozacee zagotavlja zdravljenje z antibakterijskimi zdravili iz skupine makrolidov, zunanjih agentov in metronidazola. Med poslabšanjem so predpisane antihistaminike.

Pri bolnikih s hudimi oblikami rozacee je priporočljivo uporabljati sintetične retinoide, ki vplivajo na procese keratinizacije in diferenciacije lojnic in epidermalnih celic.

Kot lokalno zdravljenje so se izkazale za zelo dobre mrzle losjone z antiseptično raztopino, pa tudi smetano ali pasto z antidemodecidnim delovanjem.

Znatno povečala učinkovitost zdravljenja je mogoče na uporabo kombiniranih terapij, ki združujejo zdravil in fizioterapijo (elektroforeza, krioterapija, dermoabrazijo, elektrokavterizacijo).

Vendar pa je najbolj učinkovit način za spopadanje z rozaceo, po mnenju strokovnjakov, je daleč nizko in visoko energijsko lasersko sevanje. Skoraj vse oblike patološkega procesa obdelamo z izpostavljenostjo nizkoenergijske laser, medtem infiltracijski produktivnih fazi bolnik kaže lasersko ablacijo, ki predvideva odstranitev hipertrofično tkiva na raven žlez lojnic.

Seveda, kot vsaka tehnika, imajo laserske naprave nekaj omejitev in kontraindikacij, toda kljub temu se trenutno štejejo za najboljši način za zdravljenje kožno-žilnih patologij.

Preprečevanje poslabšanja bolezni

Da bi preprečili ljudi, ki imajo nagnjenost k razvoju patološkega procesa, je treba strogo upoštevati pravila posebne higienske nege kože obraza. Sestava kozmetike ne sme vsebovati alkohola, olj, acetona in drugih dražilnih snovi. Kreme, ki vsebujejo hormonske dodatke, pa tudi naravno sredstvo vazodilatacije (medne maske, krči telesa) je prepovedano. Voda za pranje mora biti topla, ne vroča (ali zelo hladna). Za kožo obraza je treba vzeti zelo mehko brisačo.

Da ne bi povzročili poslabšanja patološkega procesa, je treba izogibati agresivnim soncem in hudim zmrzalam. Če to ni mogoče, je treba pred odhodom na cesto uporabiti posebne zaščitne ukrepe proti obrazu pred zmrzaljo ali UV-sevanjem.

Veliki podkožni mozolji na obrazu: kako izgledati in kaj storiti z njimi?

Acne Starost prehoda