Roakkutan

Roakkutan: navodila za uporabo in pregledi

Latinsko ime: Roakkutan

ATX koda: D10BA01

Zdravilna učinkovina: izotretinoin (izotretinoin)

Proizvajalec: F. Hoffmann-La Roche Ltd. (Švica)

Posodobite opis in fotografijo: 29.12.2011

Cene v lekarnah: od 1728 rubljev.

Roakkutan je zdravilo z anti-seborejskim, protivnetnim delovanjem, ki se uporablja pri zdravljenju aken.

Oblika izdaje in sestave

Formulacija zdravila Roakkutan - kapsule: ovalne, neprozorne; vsebina kapsul - suspenzija enotne konsistence od temno rumene do rumene; 10 mg - rjavkasto rdeča, na površini napis "ROA 10" s črnim črnilom; 20 mg - polovico rjavo-rdeče, drugi - bela, na površini napisom "ROA 20" črnilom (v pretisnih omotih po 10 kosov, v kartonski paketu 3 ali 10 pretisnih omotov.).

Sestava 1 kapsule:

 • zdravilna učinkovina: izotretinoin - 10 ali 20 mg;
 • Pomožni deli (10/20 mg): rumeni čebelji vosek - 7,68 / 15,36 mg, sojino olje - 107,92 / 215,84 mg hidrogenirano sojino olje - 7,68 / 15,36 mg delno hidrogenirano sojino olje - 30,72 / 61,44 mg;
 • ovojnica kapsule (10/20 mg): želatina - 75,64 / 120,66 mg, 85% glicerol - 31,275 / 49,835 mg Karion 83 (manitol, krompirjev hidroliziran škrob, sorbitol) - 8.065 / 12,86 mg rdeče barvilo železov oksid (E172) - 0185/0145 mg, titanov dioksid (E171) - 1185 / 1,97 mg;
 • Črnila: šelak, barva črnega železovega oksida (E172); Priporočljivo je uporabljati pripravljeno črno črnilo Opacode S-1-27794.

Farmakološke lastnosti

Farmakodinamika

Izotretinoin je stereoizomer popolnoma trans-retinoinske kisline (tretinoin). Natančen mehanizem delovanja aktivne komponente Roaccutane še ni določena na koncu pa se je izkazalo, da je izboljšanje bolnikih s hudimi oblikami aken (zmanjšanje simptomov) razloženo zavirajo delovanje žlez lojnic in zmanjšanja njihove velikosti, potrdili s histološko preiskavo. Tudi izotretinoin ima protivnetno delovanje na koži.

Vzrok ukinitev korneociti v vodu za lojnice in blokado zadnjega presežne lojnic sekrecije in keratina postane hiperkeratoza epitelijskih celic žlez lojnic in lasnih mešičkov. V prihodnosti to vodi k nastanku komedonov in v nekaterih primerih - razvoju vnetnega procesa. Izotretinoin je zaviralec proliferacije sebocitov in vpliva na akne z normalizacijo procesa celične diferenciacije. Kožna maščoba je glavni substrat za rast Propionibacterium acnes, zato zmanjšanje proizvodnje sebuma zavira bakterijsko kolonizacijo kanala.

Farmakokinetika

Ker farmakokinetični parametri izotretinoin in njegovih metabolitov ponavadi linearno razmerje, njegovo vsebnost v plazmi med zdravljenjem napovedati iz podatkov, pridobljenih po enkratnem odmerku. Ta značilnost roakkutana potrjuje tudi pomanjkanje vpliva na delovanje jetrnih encimov, ki so vpleteni v presnovo zdravil.

Absorpcija izotretinoina iz gastrointestinalnega trakta se lahko spreminja. Njegova absolutna biološka uporabnost je definiran kot Roakkutan ni na voljo v dozirni obliki, primerni za intravensko dajanje človeku. Vendar pa je ekstrapolacija rezultatov raziskav, v katerih so sodelovali psi, omogoča predpostavko dokaj nizko in variabilnega sistemske biološke. Pri bolnikih s koncentracijo največjo akne izotretinoin v plazmi v stanju dinamičnega ravnovesja po zaužitju 80 mg Roaccutane tešče je bil dosežen v približno 2-4 urah 310 ng / ml (vrednost spreminjali v obsegu od 188 do 473 ng / ml). Vsebina izotretinoin v plazmi je okoli 1,7-krat višja od njegove koncentracije v krvi, zaradi manjše stopnje prodiranja snovi v eritrocitih.

Vnos roakkutana skupaj s hrano povečuje biološko uporabnost za 2-krat v primerjavi z dajanjem zdravila na prazen želodec.

Stopnja sklopitev izotretinoin s plazemskih proteinov (v glavnem na albumin) nagiba do največ (99,9%), vendar široko paleto doz priporočeno koncentracijo učinkovine v nespremenjeni obliki, ki ima farmakološko aktivnost, ne presega 0,1% odmerka.

Volumen porazdelitve izotretinoina pri ljudeh ni bil določen, ker se roakkutan v odmerni obliki ne sprosti za intravensko uporabo.

Pri bolnikih s hudimi aknami, ki so vzeli 40 mg zdravila dvakrat dnevno, so bile ravnovesne koncentracije izotretinoina v krvi 120-200 ng / ml. Koncentracije 4-okso-izotretinoina pri teh bolnikih so bile 2,5-krat višje kot pri izotretinoinu. Informacije o prodiranju zdravila v tkivo, kadar se uporabljajo pri ljudeh, se šteje za nezadostne. Vsebnost izotretinoina v povrhnjici je 2-krat manj kot v serumu.

Po peroralni uporabi so v plazmi odkriti 3 glavna metabolita: 4-okso-retinoin, tretinoin (popolnoma trans retinoinska kislina) in 4-okso-izotretinoin. Glavni presnovek je 4-okso-izotretinoin, katerega vsebnost v plazmi v plazmi v ravnovesnem stanju je 2,5-krat večja od izotretinoina. Ugotovljeni so tudi metaboliti z manj kliničnega pomena (na primer glukuronidi), vendar v nobenem primeru niso natančno določeni njihova struktura.

Za metabolite izotretinoina je značilna biološka aktivnost, kar dokazujejo številni laboratorijski testi. Zato je terapevtski učinek roakutana pri bolnikih lahko posledica farmakološke aktivnosti izotretinoina in njegovih metabolitov. Ker sta v izo-tretinoinu in tretinoinu (popolnoma trans-retinoinska kislina) reverzibilna transformacija in vivo, je presnova tretinoina odvisna od presnove izotretinoina. Približno 20-30% odmerka zdravila se presnavlja z izomerizacijo. Farmakokinetični parametri izotretinoina bistveno vplivajo na enterohepatično cirkulacijo.

Študije presnovnih procesov in vitro potrjujejo, da pretvorbo izotretinoina v 4-okso-izotretinoin in tretinoin izvedemo s sodelovanjem več encimov sistema citokroma P450 (CYP). Verjetno nobena oblika ne igra ključne vloge. Izotretinoin in njegovi metaboliti bistveno ne spreminjajo aktivnosti encimov sistema CYP.

Po peroralni uporabi izotretinoina, označenega z radioaktivnim nukleidom, se izloča skozi ledvice in skozi črevo v približno enakih količinah. V zadnji fazi je razpolovni čas nespremenjenega zdravila pri bolnikih z aknami povprečno 19 ur. Razpolovni čas v terminalni fazi za 4-okso-izotretinoin je verjetno daljši in je približno 29 ur.

Isotretinoin je naravni (fiziološki) retinoid. Endogene koncentracije retinoidov so obnovljene približno 2 tedna po koncu zdravljenja z zdravilom Roaccutane.

Ker izotretinoin ni sprejemljiv za disfunkcijo jeter, pri tej skupini bolnikov ni mogoče določiti farmakokinetičnih parametrov. Ledvična odpoved ne spremeni farmakokinetike roakkutana.

Indikacije za uporabo

 • akne v hudih oblikah (conglobata / nodularni-cistični ali v prisotnosti tveganja brazgotinjenja);
 • Akne z neučinkovitostjo drugih vrst zdravljenja.

Kontraindikacije

 • jetrna insuficienca;
 • huda hiperlipidemija;
 • hipervitaminoza A;
 • kombinirana uporaba s tetraciklini;
 • nosečnost (med nosečnostjo med zdravljenjem ali mesec dni po koncu je zelo velika verjetnost za otroka s hudimi razvojnimi napakami) in obdobje laktacije;
 • starost do 12 let;
 • preobčutljivost za sestavine zdravila.

V skladu z navodili je treba zdravilo Roaccutane uporabljati previdno pri naslednjih pogojih / boleznih:

 • alkoholizem;
 • diabetes mellitus;
 • depresija (anamnestični podatki);
 • krvavitve metabolizma lipidov;
 • debelost.

Navodila za uporabo Roakkutan: metoda in odmerek

Roakkutan se jemlje peroralno, po možnosti skupaj s hrano.

Množnost sprejema - 1-2 krat na dan.

Zdravnik izbere posamezen odmerek. Učinkovitost zdravljenja in neželeni učinki so odvisni od odmerka in se razlikujejo pri različnih bolnikih.

Priporočeni začetni dnevni odmerek je 0,5 mg / kg.

V večini primerov je dnevni odmerek v območju 0,5-1 mg / kg, z zelo hudo boleznijo in pri zdravljenju z aknami, lahko povečamo na 2 mg / kg.

Optimalni menjalni tečaj je 120-150 mg / kg (to je osnova za izračun trajanja zdravljenja). Pogosto je popolna odpustitev aken mogoče doseči v 16-24 tednih uporabe zdravila Roaccutane. Z zelo majhno prenašanje zdravila se lahko zmanjša dnevni odmerek in podaljša trajanje tečaja.

V večini primerov po enkratnem poteku zdravljenja akne izginejo v celoti. Z očitnimi relapsi se ponovi ponoven potek. Imenuje se ne prej kot 2 meseca po koncu prvega tečaja (obdobje, v katerem se lahko izboljšanje nadaljuje).

Pri hudi ledvični odpovedi je treba zdravljenje začeti z manjšim odmerkom (npr. 10 mg na dan). V prihodnosti se poveča na 1 mg / kg na dan ali najvišje sprejemljivo.

Neželeni učinki

Neželeni učinki so praviloma reverzibilni (po zmanjšanju odmerka / odpovedi zdravljenja), v nekaterih primerih pa lahko po prekinitvi zdravljenja z zdravilom Roaccutane vztrajajo. V večini primerov so motnje odvisne od odmerka.

Možni neželeni učinki:

 • prebavnega sistema: slabost, driska, vnetna črevesna bolezen (ileitisa / kolitis), krvavitev, pankreatitis (zlasti sočasno hipertrigliceridemije večji od 800 mg / dl, v redkih primerih - usodna), reverzibilni / prehodno zvišanje jetrnih transaminaz; v nekaterih primerih - hepatitis (pogosto spreminja, ni šel v normalnem območju med zdravljenjem in se vrnil na izhodiščno uspešnosti, ampak včasih potrebna prilagoditev odmerka ali odpovedi zdravljenja);
 • centralni živčni sistem in duševno zdravje: glavobol, depresija, ravnanje motnje, epileptični napadi, povečan intrakranialni tlak ( "možgani psevdotumor": zamegljen vid, glavobol, bruhanje, slabost, edem očesnega živca);
 • dihalni sistem: redko - bronhospazem (pogosteje pri bronhialni astmi v anamnezi);
 • hematopoetski sistem: nevtropenija, pospešek ESR, zmanjšanje hematokrita, anemija, levkopenija, sprememba števila trombocitov;
 • mišično-skeletnega sistema: bolečine v mišicah z / brez povečanja serumskega CPK, bolečine, tendinitis, artritis, hiperostoze, kalcifikacija kit / ligamenta, druge spremembe kosti;
 • imunski sistem: povzročene sistemske / lokalne infekcije, ki jih povzročajo Gram-pozitivni patogeni (Staphylococcus aureus);
 • senzorični organi: v nekaterih primerih - fotofobija, motnje vidne ostrine, motnje temne prilagoditve (zmanjšanje ostrine vida v mraku); redko - kršitev barve (poteka po prekinitvi), vnetje očesne veznice, leče katarakte, blefaritis, keratitis, edem vidnega živca (intrakranialna hipertenzija je manifestacija), draženje oči, sluha izgubo v določenih zvočnih frekvenc;
 • motenj, povezanih s hipervitaminoze A: suha koža, sluznice, vključno heilitis, nosne krvavitve, hripavost, konjunktivitis, intolerance kontaktne leče, roženice motnost reverzibilne;
 • laboratorijski kazalci: znižanje ravni lipoproteinov visoke gostote, hipertrigliceridemije, hiperurikemije, hiperholesterolemije; redko - hiperglikemija, diabetes mellitus (prvič zaznana), povečana aktivnost kreatin-fosfokinaze v serumu (še posebej z intenzivno fizično napetostjo);
 • dermatološki reakcije: srbenje, izpuščaj, fulminantnega oblike akne, obraza eritem / dermatitisa, paronihija, znojenje, piogeni granulom obstojne sprejemni redčenje, onychodystrophy, povečano proliferacijo granulacijskega tkiva, reverzibilno izpadanje las, fotoalergijo, hirzutizem, svetlobo, hiperpigmentacija, svetlo kožo šoka; na začetku zdravljenja se akne lahko več tednov poslabšajo;
 • drugi: proteinurija, glomerulonefritis, sistemske preobčutljivostne reakcije, hematurija, limfadenopatija, vaskulitis (Wegenerjeva granulomatoza, alergijski vaskulitis).

Med postmarketinškimi opazovanji so bili zabeleženi primeri hudih kožnih reakcij, kot sta Stevens-Johnsonov sindrom, multiformni eritem, toksična epidermalna nekroliza.

Preveliko odmerjanje

Preveliko odmerjanje Roakkutan lahko spremljajo simptomi, značilni za hipervitaminozo A. V tem primeru je priporočljivo, da v prvih nekaj urah po jemanju zdravila v velikih odmerkih operite želodec.

Posebna navodila

Zdravilo Roakkutan mora imenovati zdravnik, po možnosti dermatolog, ki ima izkušnje s sistemskimi retinoidi in se zaveda tveganja teratogenosti. Pacientke in moške je treba obvestiti in imeti kopijo informacijske brošure.

Da bi se izognili nenamerenemu vplivu roakkutana na organizem drugih ljudi, ni mogoče vzeti donorske krvi pri bolnikih, ki so prejeli ali prejeli zdravilo kmalu prej (v 30 dneh).

Pred začetkom zdravljenja je priporočljivo nadzorovati jetrno delovanje in jetrne encime, en mesec po začetku zdravljenja, nato pa vsake 3 mesece ali po indikacijah. Povečanje jetrnih transaminaz je praviloma prehodno in reverzibilno in je v normalnem obsegu. Če je norma prekoračena, je indicirano zmanjšanje odmerka ali odpoved zdravljenja.

Z enako pogostnostjo je treba določiti serumsko raven lipidov na prazen želodec. Praviloma se normalizacija koncentracije lipidov po zmanjšanju odmerka, odpovedi zdravljenja in spoštovanju prehrane pojavi. Klinično pomembno povečanje ravni trigliceridov je treba spremljati. Njihov vzpon nad 9 mmol / l ali 800 mg / dl se lahko pojavi pri pojavu akutnega pankreatitisa, v nekaterih primerih - s smrtnim izidom. Terapija se razveljavi s trajno hipertrigliceridemijo ali z razvojem simptomov pankreatitisa.

V redkih primerih med zdravljenjem obstaja psihotična simptomatologija, depresija, zelo redko - samomorilne poskuse. Kljub dejstvu, da vzročno-posledični odnos z dajanjem roakkutana ni bil ugotovljen, je potrebna posebna previdnost pri predpisovanju zdravila bolnikom z depresijo v anamnezi. Prav tako je treba opazovati vse paciente za razvoj depresije med uporabo zdravila (potreben je posvetovalni postopek). Če umik zdravljenja zaradi izginotja simptomov ne povzroči nadaljnjega spremljanja in zdravljenja s specialistom.

Na začetku zdravljenja so v redkih primerih opazili poslabšanje aken, ki se pojavi brez korekcije odmerka Roakkutana 7-10 dni.

Nekaj ​​let po zdravljenju z Roaccutane dyskeratosis celotnega odmerka tečaja in trajanje terapije, kot priporoča za zdravljenje aken, so bile spremembe, kosti, vključno hiperostoza, predčasno zaprtje območij rasti epifiznih, kalcifikacija kit / vezi. V zvezi s tem je treba najprej imenovanje Roaccutane vsakem bolniku, da skrbno pretehtati koristi s tveganjem.

Na začetku zdravljenja za zmanjšanje suhe sluznice in kože je bolnikom priporočljivo uporabljati vlažilna mazila ali kreme za telo, balzam za ustnice.

Bolnike v času jemanja zdravila Roaccutane za odkrivanje razvoja hudih kožnih reakcij je treba skrbno spremljati (po potrebi se zdravljenje prekliče).

Lasersko zdravljenje in postopek globokega kemične dermoabrazijo med zdravljenjem in za 5-6 mesecev po poteku je treba izogibati zdravljenju (lahko poveča brazgotine na neobičajnih mestih in hipo- in hiperpigmentacija razvoj). V recepciji Roaccutane in v roku šestih mesecev po zaprtju s pomočjo ravnanje epilacija aplikacij voska ne bi smeli (obstaja možnost odcepitve povrhnjice, pojav dermatitisa in brazgotine).

Praviloma se pojavljajo neravnine roženice, suha oko konjunktiva, keratitis in poslabšanje nočnega vida po preklicu prehoda Roakkutan. S suho sluznico oči je mogoče uporabiti vlažilna olja za oči ali umetne solze. Ko je konjunktiva suha, je potreben nadzor za morebiten razvoj keratitisa. Kadar obstajajo pritožbe glede vida, se je treba posvetovati z oftalmologom (odpoved zdravila je možna). V primerih neprenašanja kontaktnih leč v času jemanja zdravila Roaccutane je treba uporabiti očala.

Med zdravljenjem je treba omejiti vpliv sonca / ultravijoličnih žarkov. Priporočljivo je, da uporabite sredstva za zaščito pred soncem z visoko vrednostjo zaščitnega faktorja (ne manj kot 15 SPF).

Z razvojem benigne intrakranialne hipertenzije, vklj. Ko je kombiniran s tetraciklini, se zdravilo Roaccutane takoj umakne. Tudi takojšnja odprava terapije je indicirana v primerih hude hemoragične diareje.

Bolniki, ki pripadajo pacientom z visokim tveganjem (diabetes, debelost, alkoholizem ali motenj metabolizma lipidov), med zdravljenjem, lahko zahtevajo pogostejšo glukoze v krvi laboratorijsko testiranje in lipid. V diabetes (potrjeno ali domnevno) priporoča pogostejšo določanje glukoze.

Pri nekaterih bolnikih se lahko med obdobjem zdravljenja zmanjša vidna ostrina nočnega vida, ki v nekaterih primerih traja tudi po koncu tečaja. V zvezi s tem je priporočljivo, da paciente uporabljate previdno pri vožnji ponoči (skrbno spremljanje ostrine vida je potrebno).

Uporaba v nosečnosti in dojenju

Nosečnost je absolutna kontraindikacija za določitev poteka zdravljenja z zdravilom Roaccutane. Če bolnik zanosi med zdravljenjem ali v enem mesecu po njegovem prenehanju, je tveganje za nastanek otrok s hudimi vnetnimi boleznimi dovolj visoko.

Za izotretinoin je značilen močan teratogenski učinek. Če nosečnost je prišlo v času sprejema te droge v vsakem odmerku, čeprav za kratek čas, je verjetnost malformacij ploda plod zelo velik (vključno centralnega živčnega sistema, velikih krvnih žil in srca). Poveča se tudi pogostost spontanih splavov.

Roakkutan je nedosegljiv pri ženskah v reproduktivni dobi, razen če bolnikovo stanje izpolnjuje vsa naslednja merila:

 • trpi za težko obliko aken (aken z visokim tveganjem za nastanek brazgotin konglobata ali nodulocistne akne), ki ima odpornost na bolj nežne metode zdravljenja;
 • popolnoma razume potrebo po previdnostnih ukrepih in je pripravljena uporabiti zanesljive metode kontracepcije, ki jih priporoča zdravnik;
 • natančno razume in je nagnjena k izpolnjevanju navodil strokovnjaka;
 • zdravljenje povezano s ponavljajočo se boleznijo, se zaveže, da nenehno uporabljajo enake metode učinkovite kontracepcije za en mesec pred začetkom zdravljenja izotretinoin, med zdravljenjem in še en mesec po njegovem zaključku, kot tudi biti redno zanesljiv test za določanje nosečnosti;
 • od zdravnika je prejela informacije o tveganjih, značilnih za nosečnost, ki so se zgodile med terapijo, in v enem mesecu po njegovem prenehanju ter potrebo po nujnem posvetovanju z najmanjšim suma nosečnosti;
 • se obvezuje, da bo vsak mesec obiskala zdravnika;
 • jo je strokovnjak opozoril na morebitno neučinkovitost kontraceptivov;
 • začeti zdravljenje le na 2-3. dan naslednjega običajnega menstruacijskega cikla;
 • potrdila je, da razume naravo previdnostnih ukrepov;
 • ima negativen rezultat najnatančnejšega testa nosečnosti, pridobljenega v 11 dneh pred začetkom zdravljenja z izotretinoinom; preskus nosečnosti je zelo priporočljivo, da se zdravniki izvajajo mesečno med terapijo in 5 tednov po zaključku;
 • razume potrebo in kontinuirno uporablja učinkovito kontracepcijo 1 mesec pred jemanjem zdravila Roaccutane med zdravljenjem in 1 mesec po njegovem zaključku; je zaželeno, da se uporabijo vsaj dve različni načini kontracepcije, vključno z ovirami.

Kontracepcijski uporaba v skladu z zgoraj navedenimi predpisi je priporočljivo tudi za tiste bolnike, ki se običajno ne uporabljajo kontracepcije zaradi neplodnosti (razen žensk, ki so prestali histerektomijo), pomanjkanje spolnega življenja, ali amenorejo.

V skladu s potrjeno klinično prakso je treba v prvih treh dneh po menstruacijskem ciklusu opraviti preskus nosečnosti, katerega občutljivost ne sme biti manjša od 25 mIU / ml.

Pred začetkom zdravljenja, da se izključi morebitna nosečnost pred uporabo kontracepcijskih sredstev, se datum in rezultat začetnega testa nosečnosti beležijo pri specialistu. Ženam z nepravilno menstruacijo je treba opraviti preskus nosečnosti, odvisno od njihove spolne aktivnosti. Ponavadi se opravi 3 tedne po nezaščitenem spolnem odnosu. Zdravnik se mora s pacientom pogovoriti o načinih kontracepcije.

Preskus nosečnosti se opravi na dan recepta ali 3 dni pred obiskom zdravnika. Slednji morajo dokumentirati rezultate preskusa. Dovoljeno je imenovati zdravilo Roaccutane samo za tiste ženske, ki so uporabile učinkovite kontracepcije vsaj 1 mesec pred začetkom zdravljenja.

V času terapije se vsakih 28 dni priporoča obvezen obisk zdravnika. Potreba po mesečnem preverjanju odsotnosti nosečnosti je posledica lokalne prakse, spolne aktivnosti posameznega bolnika in predhodnih kršitev menstrualnega ciklusa. Po 5 tednih po zaključku terapije se imenuje test, ki izključuje nosečnost.

Predpis za zdravilo ženski v reproduktivni dobi se lahko izpušča samo 30 dni, če je potrebno za nadaljevanje terapije Roakkutan je ponovno imenovan. Priporočamo, da opravite test nosečnosti, izdate recept in kupite zdravilo v lekarni istega dne. Zdravilo Roaccutane lahko kupite v lekarni le 7 dni od datuma zdravniškega recepta.

V primeru bolnikov, ki jemljejo zdravila, razpoložljivi podatki kažejo, da je izpostavljenost izotretinoin podal iz semenske tekočine in semena moških v ženskem telesu nezadostno razviti teratogenega učinka. Moški bi morali paziti, da bi zmanjšali tveganje za jemanje roakkutana pri drugih, zlasti pri ženskah.

Če zanosi zdravljenje Roaccutane prekine. To je potrebno, da bi razpravljali ali je priporočljivo, da ohranja s strokovnjakom z veliko znanja o teratogenosti. Obstajajo dokumentirani podatki o diagnosticiranju hude intrauterino deformirana ploda izzvala Izotretinoin. Ti vključujejo bolezni obščitnic, mikrocefalija, hidrocefalusa, deformirana o priželjca in obraz (volčje žrelo), malformacije na malih možganov, srca in anomalije (napak predelne stene, za prenos velikih plovil, tetralogije Fallot), mikroftalmijo, nenormalnosti zunanje uho (zoženje ali odsotnost zunanjega audia, mikrotije).

Ker je izotretinoin značilna visoka lipofilnost, najverjetneje prodre v materino mleko. Zaradi možnih neželenih učinkov zdravila Roaccutane med laktacijo ni predpisan.

Medsebojno delovanje z zdravili

Pri kombinirani uporabi roakkutana z nekaterimi zdravili / snovmi se lahko razvijejo naslednji učinki:

 • vitamin A: povečani simptomi hipervitaminoze A (kombinacija ni priporočljiva);
 • tetracikline: povečan intrakranialni tlak (kombinacija je kontraindicirana);
 • Priprave na progesterone: zmanjšanje njihove učinkovitosti;
 • lokalna eksfoliativna / keratolitična zdravila za zdravljenje aken: povečana lokalna draženje (kombinacija je kontraindicirana).

Analogi

Analogi Roakkutana so: Retinoic mazilo, Verocutane, Sotret, Acnekutan, Izotretionin, Retasol.

Pogoji skladiščenja

Shranjujte na suhem, izven dosega otrok, pri temperaturi do 25 ° C.

Rok uporabnosti - 3 leta.

Pogoji dopusta iz lekarn

Izdaja se na recept.

Mnenja o Roaccutane

Po mnenju strokovnjakov se Roakkutan dobro strinja s strogim upoštevanjem režima zdravljenja in je tudi zelo učinkovit.

Z vulgarnimi aknami z blago do zmerno stopnjo zdravilo ni predpisano. Med zdravljenjem se bolnikom svetuje, da preverijo koncentracijo jeter in lipidov (analiza se opravi na prazen želodec).

Cena za roakkutan v lekarnah

Povprečna cena za Roaccutane 10 mg je 1678-2100 rubljev in 20 mg dozirna - 2800-3600 rubljev (pakiranje vsebuje 30 tablet).

ROAKKUTAN

Kapsule rjavkasto rdeča barva, neprozorna, ovalna, z napisom na površini s črnim črnilom "ROA 10"; vsebina kapsul je homogena suspenzija od rumene do temno rumene barve.

Pomožne snovi: sojino olje - 107,92 mg, rumeni vosek - 7,68 mg hidrogenirano sojino olje - 7,68 mg, sojino olje je delno hidrogenirana - 30.72 mg.

Sestava lupine kapsule: glicerol 85% - 31.275 mg, želatina - 75,64 mg Karion 83 (hidrolizirani krompirjev škrob, manitol, sorbitol) - 8,065 mg rdeči železov oksid barvilo (E172) - 0,185 mg titanov dioksid (E171) - 1,185 mg.
Sestava Črnilo: šelak, črni oksid železovega oksida (E172); Dovoljeno je uporabljati pripravljeno črnilo Opacode Black S-1-27794.

10 kosov - mehurji (3) - škatle iz lepenke.
10 kosov - pretisni omoti (10) - škatle iz kartona.

Kapsule polovica rjavo-rdeče barve, na drugi polovici Bele, neprozorne, ovalne, z napisom na površini s črnilom "ROA 20"; vsebina kapsul je homogena suspenzija od rumene do temno rumene barve.

Pomožne snovi: sojino olje - 215,84 mg, rumeni čebelji vosek - 15,36 mg hidrogenirane sojino olje - 15,36 mg sojino olje je delno hidrogenirana - 61.44 mg.

Sestava lupine kapsule: glicerol 85% - 49.835 mg, želatina - 120,66 mg Karion 83 (hidrolizirani krompirjev škrob, manitol, sorbitol), - 12,86 mg železovega oksida rdečega barvila (E172) - 0,145 mg titanov dioksid (E171) - 1,97 mg.
Sestava Črnilo: šelak, črni oksid železovega oksida (E172); Dovoljeno je uporabljati pripravljeno črnilo Opacode Black S-1-27794.

10 kosov - mehurji (3) - škatle iz lepenke.
10 kosov - pretisni omoti (10) - škatle iz kartona.

Retinoid za sistemsko zdravljenje aken.

Izotretinoin je stereoizomer popolnoma trans-retinoinske kisline (tretinoin).

Natančen mehanizem delovanja roakkutana še ni bil pojasnjen, vendar je bilo ugotovljeno, da je izboljšanje klinične slike hudih oblik aken povezano z zatiranjem delovanja lojnic in histološko potrjenim zmanjšanjem njihove velikosti. Poleg tega je bil dokazan protivnetni učinek izotretinoina na kožo.

Hiperkeratoza celic epitelija lasne žarnice in lojne žleze vodi do korneocitov, ki se zdrobijo v žleznem kanalu in blokirajo slednje s keratinom in presežkom izločanja lojnic. Temu sledi nastanek komona in v nekaterih primerih vezava vnetnega procesa. Roakkutan zavira proliferacijo sebocitov in deluje na akne, obnavlja normalen proces celične diferenciacije. Kožna maščoba je glavni substrat za rast Propionibacterium acnes, zato zmanjšanje tvorbe sebuma zavira bakterijsko kolonizacijo kanala.

Ker je kinetika izotretinoina in njegovih metabolitov linearna, se lahko njegove plazemske koncentracije med zdravljenjem napovedujejo na podlagi podatkov, pridobljenih po enkratnem odmerku. Ta lastnost zdravila prav tako kaže, da ne vpliva na delovanje jetrnih encimov, vključenih v presnovo zdravil.

Absorpcija izotretinoina iz gastrointestinalnega trakta niha. Absolutna biološka uporabnost izotretinoina ni bila določena, ker ni nobenih oblik sproščanja zdravila za intravensko uporabo pri ljudeh. Vendar ekstrapolacija podatkov, pridobljenih pri poskusu na psih, kaže na precej nizko in spremenljivo sistemsko biološko uporabnost. Pri bolnikih z aknami so največje koncentracije v plazmi (Cmax) v ravnovesnem stanju po dajanju 80 mg izotretinoina na tešče 310 ng / ml (razpon 188-473 ng / ml) in so bili doseženi po 2-4 urah. Koncentracija izotretinoina v plazmi je približno 1,7-krat višja od koncentracije v krvi, zaradi slabe penetracije izotretinoina v eritrocite.

Vnos izotretinoina s hrano povečuje biološko uporabnost za 2-krat v primerjavi s postom.

Izotretinoin je zelo (99,9%) veže na plazemske proteine, predvsem na albumin, vendar številne vsebine terapevtskih koncentracijah prostega (farmakološko aktivnih) frakcija zdravila je manj kot 0,1% njegove celotne količine.

Volumen porazdelitve izotretinoina pri ljudeh ni bil določen, ker za intravensko dajanje ni nobene dozirne oblike.

Ravnotežne koncentracije izotretinoina v krvi (C ss min) pri bolnikih s hudimi aknami, pri čemer je 40 mg zdravila dvakrat na dan, znašala od 120 do 200 ng / ml.

Koncentracije 4-okso-izotretinoina pri teh bolnikih so bile 2,5-krat višje kot pri izotretinoinu. Podatki o penetraciji izotretinoina v človeško tkivo niso dovolj. Koncentracija izotretinoina v povrhnjici je dvakrat manjša kot v serumu.

Po zaužitju so v plazmi odkriti trije glavni presnovki: 4-okso-izotretinoin, tretinoin (popolnoma trans retinoinska kislina) in 4-okso-retinoin. Glavni presnovek je 4-okso-izotretinoin, katerega plazemske koncentracije v ravnovesnem stanju so 2,5-krat višje od koncentracij začetnega pripravka. Obstajajo tudi manj pomembni metaboliti, vključno z glukuronidi, vendar struktura ni vseh metabolitov.

Presnovek izotretinoina ima biološko aktivnost, potrjeno v več laboratorijskih testih. Tako so klinični učinki zdravila pri bolnikih lahko posledica farmakološke aktivnosti izotretinoina in njegovih metabolitov.

Ker vivo izotretinoin in tretinoin (all-trans-retinojske kisline) reverzibilno pretvorimo v drug od drugega, tretinoin presnove povezano s presnovo izotretinoin. 20-30% odmerka izotretinoina presnavlja z izomerizacijo.

V farmakokinetiki izotretinoina pri ljudeh lahko pomembno vlogo igra enterohepatična cirkulacija.

Študije metabolizma in vitro so pokazale, da več encimov CYP sodeluje pri pretvorbi izotretinoina v 4-okso-izotretinoin in tretinoin. Očitno nobena od izoform ne igra prevladujoče vloge. Roakutan in njegovi presnovki nimajo pomembnega vpliva na delovanje encimov sistema CYP.

Po zaužitju radioaktivno označenega izotretinoina v urinu in iztrebkih najdemo približno isto količino. Razpolovna doba terminalne faze za nespremenjeno zdravilo pri bolnikih z aknami je v povprečju 19 ur. Zdi se, da je razpolovna doba terminalne faze za 4-okso-izotretinoin večja in je v povprečju 29 ur.

Izotretinoin se nanaša na naravne (fiziološke) retinoide. Endogene koncentracije retinoidov so obnovljene približno 2 tedna po koncu vnosa roakkutana.

Farmakokinetika v posebnih kliničnih primerih

Ker je izotretinoin kontraindiciran v primerih okvarjene funkcije jeter, so podatki o farmakokinetiki zdravila v tej skupini bolnikov omejeni.

Ledvična insuficienca ne vpliva na farmakokinetiko izotretinoina.

- hude oblike aken (nodularno-cistične, konglobatne akne ali akne z nevarnostjo brazgotinjenja);

- Akne, ki niso podvržene drugim vrstam terapij.

- obdobje dojenja;

- otroška starost do 12 let;

- preobčutljivost za zdravilo ali njegove sestavine.

C previdnost: zgodovina depresije, diabetes mellitus, debelost, krvavitev metabolizma lipidov, alkoholizem.

V notranjosti z obroki enkrat ali dvakrat na dan.

Terapevtska učinkovitost roakkutana in njeni neželeni učinki so odvisni od odmerka in se razlikujejo pri različnih bolnikih. To narekuje potrebo po izbiri posameznega odmerka med zdravljenjem.

Zdravljenje z zdravilom Roaccutane se mora začeti z odmerkom 0,5 mg / kg telesne mase / dan. Pri večini bolnikov se odmerek giblje od 0,5 do 1,0 mg / kg telesne mase na dan. Bolniki z zelo resnimi oblikami bolezni ali aknami v prsnem košu morda potrebujejo višje dnevne odmerke - do 2,0 mg / kg / dan. Dokazano je, da sta frekvenca remisije in preprečevanje relapsov optimalna pri uporabi študijskega odmerka 120-150 mg / kg (za zdravljenje), zato se trajanje zdravljenja pri določenih bolnikih spreminja glede na dnevni odmerek. Popolna odpustitev aken se pogosto doseže v 16-24 tednih zdravljenja. Pri bolnikih, pri katerih je priporočeni odmerek zelo slabo prenašal, lahko zdravljenje nadaljujete z manjšim odmerkom, vendar ga porabite dlje.

Pri večini bolnikov akne popolnoma izginejo po enem samem zdravljenju. Z jasnim ponovnim zdravljenjem je drugi tečaj zdravljenja z zdravilom Roaccutane prikazan na istem dnevu in tečaj kot prvi. Ker se izboljšanje lahko nadaljuje do 8 tednov po umiku zdravila, je ponovljen tečaj treba imenovati ne prej kot ob koncu tega obdobja.

Odmerjanje v posebnih primerih

Pri bolnikih z huda ledvična insuficienca zdravljenje se mora začeti z manjšim odmerkom (npr. 10 mg / dan) in nato povečati na 1 mg / kg / dan ali najvišje dovoljeno.

Večina neželenih učinkov zdravila Roaccutane je odvisna od odmerka. Praviloma z določitvijo priporočenih odmerkov je razmerje koristi in tveganja ob upoštevanju resnosti bolezni sprejemljivo za bolnika. Ponavadi, neželeni učinki so reverzibilni po prilagoditvi odmerka ali ukinitvi zdravila, nekateri pa lahko trajajo po koncu zdravljenja.

S strani osrednjega živčnega sistema in psihične sfere: vedenjska motnja, depresija, glavobol, zvišan intrakranialni tlak ( "bega psevdotumor": glavobol, slabost, bruhanje, zamegljen vid, edem optičnega živca), epileptičnih napadov.

Iz čutnih organov: posamezni primeri kršitev ostrine vida, fotofobija, motnje temno prilagoditev (zmanjšanje vidne vidu), redko - iz prekršitve barve (dogaja po prekinitvi jemanja zdravila), Lentikularan katarakta, keratitis, blefaritis, vnetje očesne veznice, draženje oči, otekanje vidnega živca (kot manifestacijo intrakranialno hipertenzijo) ; okvaro sluha pri določenih zvočnih frekvencah.

Iz prebavnega sistema: slabost, driska, vnetna črevesna bolezen (kolitis, ileitis), krvavitev; Pankreatitis (še posebej pri sočasni hipertrigliceridemiji nad 800 mg / dl). Opisani so bili redki primeri pankreatitisa s smrtnim izidom. Prehodno in reverzibilno povečanje aktivnosti jetrnega transaminaze, izolirani primeri hepatitisa. V mnogih od teh primerov spremembe niso presegale omejitev norme in so se vrnile na izhodišče v postopku zdravljenja, vendar je bilo v nekaterih primerih potrebno zmanjšati odmerek ali preklicati zdravilo Roaccutane.

V sistemu hematopoeze: anemija, zmanjšanje hematokrita, levkopenija, nevtropenija, povečanje ali zmanjšanje števila trombocitov, pospešek ESR.

Iz dihalnega sistema: redko - bronhospazem (pogosteje pri bolnikih z bronhialno astmo v anamnezi).

Iz mišično-skeletnega sistema: bolečine v mišicah z ali brez povišanega seruma CK, bolečine v sklepih, hiperostoza, artritis, kalcifikacija vezi in kite, druge spremembe kosti, tendonitis.

Dermatološke reakcije: izpuščaj, srbenje, obraza eritem / dermatitis, potenje, piogeni granulom, paronihija, onychodystrophy, vse večjega števila granulacije tkiva, vztrajno las redčenje, reverzibilno izpadanje las, fulminantni obliki aken, hirzutizem, hiperpigmentacija, svetlobo, fotoalergijsko, svetlo kožo šoka. Zgodnje zdravljenje lahko pride do poslabšanja aken, ki traja več tednov.

Učinki, ki jih povzroča hipervitaminoza A: suha koža, sluznice, vklj. ustnice (heilitis), nosno votlino (krvavitev), laryngopharynx (hripavost), oko (konjunktivitis, pomotnenja roženice in reverzibilna intolerance kontaktnih leč).

Laboratorijski kazalniki: hipertrigliceridemija, hiperholesterolemija, hiperurikemija, zmanjšanje ravni lipoproteinov visoke gostote in redko hiperglikemije. Med jemanjem zdravila Roaccutane so poročali o primerih na novo diagnosticiranih diabetes mellitus. Pri nekaterih bolnikih, zlasti tistih, ki se ukvarjajo z intenzivno telesno dejavnostjo, so opisani posamezni primeri povečane aktivnosti CK v serumu.

Iz mnemonskega sistema: lokalnih ali sistemskih okužb, ki jih povzročajo gramozivni patogeni (Staphylococcus aureus).

Drugo: limfadenopatija, hematurija, proteinurija, vaskulitis (Wegenerjeva granulomatoza, alergijski vaskulitis), sistemske preobčutljivostne reakcije, glomerulonefritis.

Pri postmarketinškem nadzoru zdravilo Roaccutane opisuje primere razvoja hudih kožnih reakcij, kot so multiformni eritem,Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza (glejte tudi poglavje "Posebna navodila").

V primeru prevelikega odmerjanja se lahko pojavijo znaki hipervitaminoze A. V prvih nekaj urah po prevelikem odmerjanju je morda potrebno izločanje želodca.

Zaradi morebitnega povečanja simptomov hipervitaminoze A se je treba izogibati sočasni uporabi roakutana in vitamina A.

Ker tetracikline lahko povzročijo tudi povečanje intrakranialnega tlaka, je njihova uporaba v kombinaciji z zdravilom Roaccutane kontraindicirana.

Izotretinoin lahko poslabša učinkovitost pripravkov progesterona, zato ne uporabljajte kontracepcijskih sredstev, ki vsebujejo majhne odmerke progesterona.

Kombinirana uporaba z lokalnimi keratolitičnimi ali eksfoliacijskimi zdravili za zdravljenje aken je kontraindicirana zaradi morebitnega povečanja lokalne draženja.

Roakkutan naj predpisujejo le zdravniki, po možnosti dermatologi, ki imajo izkušnje s sistemskimi retinoidi in se zavedajo tveganja teratogenosti zdravila. Bolniki, ženski in moški, morajo priskrbeti kopijo brošure z informacijami za bolnika.

Da bi preprečili nenamerno izpostavljenost zdravil telesu drugih ljudi, pri bolnikih, ki prejemajo ali malo pred tem (1 mesec) prejmejo zdravilo Roaccutane, ne morete jemati krvi dajalca.

Pred zdravljenjem je priporočljivo spremljati delovanje jeter in jetrne encime, 1 mesec po začetku uporabe, nato pa vsake 3 mesece ali po indikacijah. Prehodno in reverzibilno povečanje jetrnih transaminaz je bilo v večini primerov znotraj običajnih vrednosti. Če stopnja jetrnih transaminaz presega normo, je potrebno zmanjšati odmerek zdravila ali ga preklicati.

Raven serumskih lipidov v serumu na tešče je treba določiti pred zdravljenjem, 1 mesec po začetku, nato pa vsake 3 mesece ali glede na indikacije. Običajno se koncentracije lipidov normalizirajo po zmanjšanju odmerka ali odtegnitvi zdravila, pa tudi pri dieti. Potrebno je spremljati klinično pomembno povečanje ravni trigliceridov, saj lahko njihovo povišanje nad 800 mg / dl ali 9 mmol / l spremlja razvoj akutnega pankreatitisa, po možnosti smrtnega. Pri stalni hipertrigliceridemiji ali simptomih pankreatitisa je treba zdravilo Roaccutane prekiniti.

V redkih primerih so bolniki, zdravljeni z zdravilom Roaccutane, opisani za depresijo, psihotične simptome in zelo redko samomorilne poskuse. Čeprav njihova vzročna povezanost z uporabo zdravila ni ugotovljena, je potrebna posebna previdnost pri bolnikih z anamnezo depresije in med zdravljenjem z zdravilom opazujte vse bolnike za depresijo, po potrebi pa jih napotite na ustrezno zdravnika. Vendar pa preklic roakkutana ne sme povzročiti izginotja simptomov in lahko zahteva nadaljnje opazovanje in zdravljenje s strani specialista.

V redkih primerih se na začetku zdravljenja pojavi poslabšanje aken, ki se pojavi v 7 do 10 dneh brez popravka odmerka zdravila.

V nekaj letih po uporabi obravnave Roaccutane dyskeratosis skupni dozi tečaja in trajanje zdravljenja nad priporočeno za zdravljenje aken, razvitih spremembe kosti, vključno s predčasno zaprtje območij rasti epifiznih, hiperostoza, kalcifikacijo ligamentov in kit. Zato je pri dajanju zdravila na vsakem bolniku je treba najprej temeljito oceniti razmerje potencialnih koristi in tveganj.

Pri bolnikih, ki prejemajo zdravilo Roaccutane, je priporočljivo uporabljati vlažilno mazilo ali kremo za telo, balzam za ustnice za zmanjšanje suhe kože in sluznice na začetku zdravljenja.

V postmarketinških izkušenj med uporabo zdravila Roaccutane opisal primere hude kožne reakcije, kot so multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza. Ti učinki so lahko resni in vodijo k potere invalidnost, življenjsko nevarna stanja, hospitalizacije ali usodna. Bolniki, ki se zdravijo z Roaccutane, je treba skrbno spremljati, da bi odkrili hude kožne reakcije in potrebo po obravnavanju vprašanja odprave zdravila.

Glede na to, da jemljejo zdravilo Roaccutane, bolečine v mišicah in sklepih, so možne povečanje serumske kreatininske fosfokinaze, ki jo lahko spremlja zmanjšanje tolerance intenzivne telesne aktivnosti.

Ne dovoliti, da globoko kemično dermoabrazii in lasersko zdravljenje pri bolnikih, ki jemljejo Roaccutane, kot tudi v 5-6 mesecih po zdravljenju zaradi potencialne moči brazgotine na neobičajnih mestih in pojavom hiper- in hipopigmentacija. V času zdravljenja Roaccutane in 6 mesecev po odstranitvi dlak ni mogoče opraviti s pomočjo aplikacij voska zaradi nevarnosti ločitve povrhnjice, razvoj brazgotine in dermatitis.

Ker lahko pri nekaterih bolnikih pride do zmanjšanje resnosti nočni vid, ki je včasih trajala še po koncu zdravljenja, je treba bolnike obvestiti o možnosti tega stanja, jih spodbuja, da bodite previdni pri vožnji ponoči. Stanje ostrine vida je treba skrbno spremljati.

Suha veznici očesa, motnjo roženice, zmanjšana nočni vid in keratitis ponavadi izginejo po ukinitvi zdravila. S suho sluznico oči lahko uporabite vlažilno mazilo za mazilo ali umetno pripravo solze. Treba spremljati pri bolnikih z suhost veznice za možnega razvoja keratitis. Bolnike, ki predstavljajo očitke vida, je treba poslati na oftalmologu in preučiti, ali je priporočljivo preklicati zdravilo Roaccutane. Če je treba v času trajanja terapije uporabljati očala netoleranco kontaktnih leč.

Omejite izpostavljenost sončni svetlobi in UV-žarkom. Če je potrebno, uporabite kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem najmanj 15 SPF.

Redki primeri razvoja benigne intrakranialne hipertenzije ("pseudotumorski možgani"), vključno z. v kombinaciji s tetraciklini. Ti bolniki morajo takoj preklicati zdravilo Roaccutane.

Pri zdravljenju z zdravilom Roakkutan se lahko pojavi vnetna črevesna bolezen. Pri bolnikih s hudo hemoragično diarejo je treba zdravilo Roaccutane takoj prekiniti.

Opisani so bili redki primeri anafilaktičnih reakcij, ki so se pojavili šele po prejšnji zunanji uporabi retinoidov. Hude alergijske reakcije narekujejo potrebo po prenehanju zdravljenja in pacientu skrbno spremljajo.

Bolniki v skupini z visokim tveganjem (z diabetesom, debelostjo, kroničnim alkoholizmom ali motnjami v prebavilih maščob) lahko morda potrebujejo pogostejše laboratorijsko spremljanje ravni glukoze in lipidov pri jemanju zdravila Rojkutan.

Pri prisotnosti sladkorne bolezni ali suma na to bolezen je priporočljiva pogostejša opredelitev glikemije.

Nosečnost je absolutna kontraindikacija za zdravljenje z roakutanom. Če pride do nosečnosti, je kljub opozorilom, med zdravljenjem ali v enem mesecu po koncu zdravljenja zelo tvegano za otroka s hudimi razvojnimi napakami.

Izotretinoin je zdravilo z močnim teratogenim učinkom. Če se nosečnost pojavi v času, ko ženska vzame ustno jemanje izotretinoina (v katerem koli odmerku in celo v kratkem času), obstaja zelo veliko tveganje za otroka z motnjami v razvoju.

Roakkutan je kontraindiciran ženske v rodni dobi, če samo žensko stanje ne izpolnjuje vseh naslednjih meril:

- mora imeti hudo obliko aken, ki je odporna na običajne metode zdravljenja;

- zagotovo mora razumeti in slediti navodilom zdravnika;

- zdravnik mora o tem obvestiti zdravnika o nevarnostih nosečnosti med zdravljenjem z zdravilom Roakcutan v enem mesecu po njem in o nujnem posvetovanju v primeru domnevne nosečnosti;

- opozoriti je treba na morebitno neučinkovitost kontraceptivov;

- mora potrditi, da razume bistvo previdnostnih ukrepov;

- mora razumeti potrebo in kontinuirano uporabljati učinkovite kontracepcijske metode v enem mesecu pred zdravljenjem z zdravilom Roaccutane med zdravljenjem in mesec dni po njegovem prenehanju (glejte poglavje "Medsebojno delovanje z drugimi zdravili"); Zaželeno je hkrati uporabljati 2 različna načina kontracepcije, vključno z oviro;

- naj bi v 11 dneh pred začetkom zdravljenja prejel negativen rezultat veljavnega testa nosečnosti; zelo priporočljivo je, da se med zdravljenjem opravi preskus nosečnosti in 5 tednov po koncu zdravljenja;

- zdravljenje z zdravilom Rojkutanom naj bi začela šele 2-3 dni naslednjega običajnega menstrualnega ciklusa;

- mora vsak mesec razumeti nujnost obveznih zdravstvenih obiskov;

- pri zdravljenju ponovitve bolezni mora v enem mesecu pred začetkom zdravljenja z zdravilom Roaccutane med zdravljenjem in v enem mesecu po njegovem zaključku nenehno uporabljati enake učinkovite kontracepcijske metode in opraviti enako zanesljivo preskušanje nosečnosti;

- v celoti mora razumeti potrebo po previdnostnih ukrepih in potrditi njeno razumevanje ter željo po uporabi zanesljivih metod kontracepcije, ki ji jo je zdravnica pojasnila.

Uporaba kontracepcije o teh smernicah med zdravljenjem z izotretinoina je treba spodbujati tudi tiste ženske, ki se običajno ne uporabljajo kontracepcijo zaradi neplodnosti (razen pri bolnikih, ki so bili v maternico), amenoreja, ali ki poročajo, ki niso spolno aktivni.

Zdravnik mora biti prepričan, da:

- pacient ima hude akne (nodularno-cistične, akobobatne akne ali akne z nevarnostjo brazgotinjenja); akne, ki niso podvržene drugim vrstam terapij;

- je bil pred jemanjem zdravila med zdravljenjem in 5 tednov po koncu zdravljenja pridobljen negativen rezultat veljavnega testa nosečnosti; datumi in rezultati preskusa nosečnosti morajo biti dokumentirani;

- bolnik pri zdravljenju in mesec dni po prenehanju uporablja vsaj 1, po možnosti 2 učinkovite metode kontracepcije, vključno z metodo pregrade, v enem mesecu pred začetkom zdravljenja z zdravilom Roaccutane;

- pacient je sposoben razumeti in izpolniti vse zgoraj navedene zahteve za zaščito pred nosečnostjo;

- bolnik izpolnjuje vse zgoraj navedene pogoje.

Preskus nosečnosti

V skladu s sedanjo prakso je treba v prvih treh dneh menstrualnega ciklusa opraviti preskus nosečnosti z najmanjšo občutljivostjo 25 mME / ml:

Pred začetkom zdravljenja

Da bi izključili morebitno nosečnost pred uporabo kontracepcije, mora zdravnik zapisati rezultat in datum začetnega preskusa nosečnosti. Pri bolnikih z nepravilno menstruacijo je čas preskusa nosečnosti odvisen od spolne aktivnosti, ga je treba opraviti 3 tedne po nezaščitenem spolnem odnosu. Zdravnik mora bolnika obvestiti o načinih kontracepcije.

Preskus nosečnosti se opravi na dan rokacutanovega imenovanja ali 3 dni pred bolnikovim obiskom zdravnika. Strokovnjak mora registrirati rezultate testa. Zdravilo se lahko predpiše le bolnikom, ki dobijo učinkovito kontracepcijo vsaj 1 mesec pred začetkom zdravljenja z zdravilom Roaccutane.

Med terapijo

Bolnik mora vsakih 28 dni obiskati zdravnika. Potreba po mesečnem testu nosečnosti se določi v skladu z lokalno prakso in upošteva spolno aktivnost pred motnjami menstrualnega cikla. Če obstajajo dokazi, se preskus nosečnosti opravi na dan obiska ali tri dni pred obiskom zdravnika, rezultate preskusa je treba zabeležiti.

Po 5 tednih po koncu zdravljenja se opravi preizkus, ki izključuje nosečnost.

Recept za roakutan je ženska, ki je sposobna poroda, lahko odvede le za 30 dni zdravljenja, nadaljevanje terapije pa zahteva nov zdravnik recept. Priporočljivo je, da se isti dan izvede preskus nosečnosti, recept in priprava.

Dostava zdravila Roakkutan v lekarni je treba opraviti šele v 7 dneh od prejema recepta.

Za pomoč zdravnikov, farmacevtov in bolnikov, da se prepreči tveganje za izpostavljenost Roaccutane na plod, je proizvodno podjetje ustvaril "program varstva nosečnosti", katerega cilj je preprečevanje teratogenost drog in poudarjajo absolutno obvezno uporabo zanesljivih ukrepov kontracepcijskih žensk v rodni dobi. Program vsebuje naslednje materiale:

- Vodnik za zdravnika o imenovanju Roakkutana ženskam;

- oblika obveščenega soglasja za bolnika;

- oblika registracije zdravila za ženske.

- informacijska brošura za pacienta;

- Kaj morate vedeti o kontracepciji?

- navodila za farmacevte ob sproščanju Roakkutana.

Popolne informacije o teratogenih tveganjih in strogem spoštovanju ukrepov za preprečevanje nosečnosti je treba zagotoviti moškim in ženskam.

Moškim bolnikom

Obstoječi dokazi kažejo, da pri ženskah izpostavljenost zdravila iz semena in semena moških, ki jemljejo zdravilo Roaccutane, ne zadostuje za pojav teratogenih učinkov zdravila Roaccutane.

Moški bi morali izključiti možnost, da bi droge odvzeli drugi, zlasti ženske.

Če kljub varnostnih ukrepov, sprejetih med zdravljenjem z Roaccutane ali en mesec po koncu nosečnosti še ni prišlo, obstaja velika nevarnost zelo hude malformacije ploda (zlasti s strani centralnega živčnega sistema, srca in velikih žil). Poleg tega se poveča tveganje za spontano splavitev.

Ko pride do nosečnosti, se zdravilo Roaccutane prekine. Treba bi bilo razpravljati o primernosti ohranjanja pri zdravniku, specializiranem za teratologijo.

Dokumentirane hude prirojene malformacije fetusa je povezana z imenovanjem Roaccutane, vključno hidrocefalusa, mikrocefalija, prirojenih deformacij v malih možganih, anomalije zunanjega ušesa (mikrotija, zoženje ali odsotnost zunanjega sluhovoda), mikroftalmijo, kardiovaskularnih nepravilnosti (tetralogija Fallot, prenos velika plovila, predelne stene napake), malformacije obraza (volčje žrelo), priželjc, obščitnic patologijo.

Ker ima izotretinoin visoko lipofilnost, je zelo verjetno, da vstopi v materino mleko. Zaradi možnih neželenih učinkov zdravila Roakkutan ni mogoče dajati doječim materam.

Ali lahko pride do aken iz kave?

Kako zdraviti mozolje na veki